СИМОНА РУСЕВА

С риск за живота си сирийска студентка е успяла да снима жените в Рака. Градът е крепост на джихадистите от “Ислямска държава”, обявили го през 2013 г. за своя столица. От началото на седмицата е подложен на бомбардировки от въздуха на антитерористичната коалиция, предвождана от САЩ.

Младата жена е предоставила видеото на два френски тв канала – “Франс 2” и “Франс 24”. Експертиза е установила, че сниманият материал е автентичен и той бе излъчен. Така светът стана свидетел на тъжното всекидневие на жените в окупираните от ислямистите територии.

Името на авторката се пази в строга тайна, разкриването й би било равнозначно на смъртна присъда.

Студентката е скрила камерата под робата си. Тя замалко да не бъде разкрита и погубена на мига. Започнала снимките, я спира ислямист. Оказало се, че се виждала малка част от лицето й, трябвало да я забули. Жената се извинила, казала, че това никога повече няма да се повтаря и смирено продължила по пътя си.

Жените в Рака имат право да излизат от вкъщи само по групи.

За щастие ислямистът не я е попитал защо е сама. Жените в Рака можели да излизат само на групи, често и с придружител мъж от семейството.

След снимки из града студентката влязла в интернет кафе в Рака. Там забулени французойки мюсюлманки контактували по скайп с близките си.

Една изрича: “Мамо, престани да ме убеждаваш! Няма да се върна във Франция. Не съм поела толкова много рискове да пристигна тук, за да се връщам. Искам да остана тук, където се чувствам добре. Това, което гледаш по телевизията, е силно преувеличено.”

За мнозинството сирийци обаче животът в Рака при новите господари е трудно поносим, коментира авторката на видеото.

Там личният живот на всеки бил регламентиран от джихадистите до последния детайл: как да се обличаш, кога и колко често да се молиш, дори как да подредиш жилището си.

Особено страдали жените, макар Рака винаги да е бил смятан за консервативен град. До завземането на града от ислямистите обаче жените са имали право да работят и да следват, сами да излизат от домовете си.

Сега и образователната система била на подчинение на “Ислямска държава”. Забранени били и редица учебни дисциплини.

Така млади сирийки от града били принудени да следват в Алепо. Но и това се оказало трудно – те нямали право да пътуват без придружител. Сега много от младите жени били решени да се изселят в други градове. Там обаче било още по-опасно заради кървавия поход на джихадистите. В Рака поне нямало сражения между различни ислямистки групировки.

А и досега американските въздушни удари не са насочени срещу граждани, а само срещу обекти на джихадистите. Макар столицата им да е Рака, едва ли жилищни квартали ще бъдат ударени заради многобройното мирно население, надяват си жителите на града.