Спешна проверка на дейности, които могат да навредят на Белоградчишките скали, нареди министърът на културата Боил Банов. Той се е самосезирал от медийни публикации, съобщават от министерството. 

„Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.“, се казва в съобщението на пресцентъра на министерство на културата. 

По-рано пресцентърът на ГЕРБ разпространи позиция на председателя на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов, който обяви, че се извършва вандалщината върху природния феномен. И настоя тя да бъде спряна. 

Рашидов обяви, че не е съгласен по скалите да се забиват винкели, за да се закачат на тях лампи, без да има проект. Според него това се извършва от техници под погледа на общината. 

Вероятно е дейностите по белоградчишките скали да са свързани с поредното издание на оперния фестивал "Опера на върховете", който се провежда там всяко лято и тази година ще е от 20 юли до 4 август.

„Разбирам желанието да осветиш Белоградчишките скали, щото мислиш, че ще е полезно за туризма, ама защо трябва да дупчиш скалите и да си слагаш осветителните тела така че да загрозяват. И как Нено Димов, по дяволите, ти е разрешил това вандалство?“, написа преди дни и природозащитника Тома Белев.