До момента преките загуби за българската икономика от търговските ограничения, въведени от Русия са символични, но големите щети тепърва ще се калкулират. Това показва справка на Министерството на икономиката и енергетиката, изготвена за Клуб Z.

 При анализа на очакваните загуби на страната ни, вследствие на въведените ограничителни мерки по отношение на вноса на селскостопанска продукция и храни в Русия на този етап могат да се изчислят само загубите от директния износ на селскостопански продукти, уточняват от ведомството на Васил Щонов. Оттам уточняват, че се очаква загубите, които ще възникнат поради намаляване на износа за държавите членки на ЕС, които използват българските продукти като суровина при производството на стоки за руския пазар, да бъдат по-големи. Колко точно - не се знае!

Иначе износът на български стоки, включени в ембарговия списък за Русия, е минимален. 

По данни на българската статистика общият експорт към Москва за миналата година е възлизал на 573,5 млн. евро. Въпреки че при вноса Русия ни е основен търговски партньор - оттам идват основните суровини и енергопродукти, достъпът на родните производители до пазарите на федерацията и без допълнителни ограничения е символичен. За Стоките, заминаващи за Русия, са едва 2,6% от българския износ. 

Само селскостопанските и хранителни стоки, които експортираме за федерацията са за 53,4 млн. евро, или 9,3% от общия износ на България за Русия. Но не всички продукти от тази група са включени в търговските ограничения, въведени от Кремъл като ответна реакция срещу санкциите на Европейския съюз.

Оказва се, че износът на продукти, включени в списъка, е възлизал на 10,1 млн. евро за 2013 г., а за 2012 г. и 2011 г. - съответно 11,9 и 10,7 млн. евро. Това представлява средно около 1,8% от общия ни износ за Русия. За първото полугодие на 2014 г. износът на обхванатите от ограниченията продукти е на стойност от едва 4,6 млн. евро. 

В Министерството на икономиката са направили и анализ на реализирания износ на селскостопански и хранителни продукти на стойност над 100 000 евро. От него става ясно и кои производители реално са ощетени.

Според данните за 2013 г. от стоките с наложени ограничения сме изнесли:

- пресни плодове - основно кайсии, череши и праскови за 4 млн. евро,

- други плодове (1,5 млн. евро)

- охладени и замразени риби (износ през 2013 г. на стойност 2,1 млн. евро), 

- сирене (износ през 2014 г. 970 хил. евро),

- домати и краставици (около 360 хил. евро), 

- други хранителни продукти от тарифна позиция 2106 (износ около 650 хил. евро).

За първото полугодие на 2014 г. са изнесени:

- сирена на стойност 185 хил. евро,

- краставици за 115 хил. евро, 

- ябълки, круши и други плодове за около 3.6 млн. евро.


В началото на август Кремъл въведе забрана за вноса на плодове и зеленчуци, говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирена и млечни продукти в отговор на наказанията, които западните държави въведоха към Москва, заради политиката й към Украйна.

Срокът на забраната е година и важи за продуктите от САЩ, държавите членки на Евросъюза, Австралия, Канада и Норвегия. 

Единствено са пощадени детските храни от изброените групи. Иначе всякакъв вид - замразена, прясна, сушена или готова храна от "черния списък" няма да се допуска до руския пазар.