Възможно е България да бъде отделена от Румъния след януарския доклад от ЕС за напредъка ни.

Това заяви днес пред БНР служебният правосъден министър Христо ИВанов.

Той е уверен, че ще има реакции от Брюксел заради проваления избор на председател на Върховния касационен съд.

Вчера Висшият съдебен съвет изслушва в продължение на над шест часа двете кандидатки за поста - Таня Райковска и Павлина Панова. Нито една от двете обаче не успя да получи необходимите й 17 гласа, за да оглави ВКС. Изборът остана за след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

"Кандидатките не се осмелиха да говорят за реформи. А този разговор трябваше да се случи на изслушването. Времето тече страшно бързо за България в момента. Ситуацията около страната ни е страшно сериозна. Съдебната система трябва да осъзнае, че следващият избор трябва да бъде изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда. Брюксел иска ясна визия накъде ще се развива съдебната ни система", каза Христо Иванов.

Според него България има много малко време да излъчи няколко ясни сигнала към ЕС, че в София има план, ясна визия и чисто лидерство за съдебна реформа, за да не бъдем отделени от Румъния.

"Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират, че България се превръща в новия "болен човек" на Европа. Ако не си стегнем институционалния ред, страната ни ще изпадне още надолу", изтъкна министърът.