Курсът на руската валута спрямо щатската може да стигне до историческите 42,8 рубли за един долар, което ще доведе до намаляване на приходите от износ, съобщава ИТАР-ТАСС. Прогнозата е на Министерството на икономическото развитие в Москва.

Мрачното предвиждане е за 2017 година, но още догодина доларът ще се търгува за 40 рубли. След рязък спад през последните два месеца в момента разменният курс е около 38-39 рубли за долар. 

"Олекването" на рублата ще доведе до загуби от износа - в сравнение с набелязаните, с около 36-45 милиарда долара годишно, предупреждава министерството. Още през 2015 г. инвестициите в Русия може да намалеят с 3,5 на сто.

Естествено падането на рублата ще доведе до по-високи цени. Средногодишно те ще нарастват с до 7,6 процента.

В министерството са разработили стресов сценарии, в който се прогнозира, че през 2015 година цената на нефта за един барел ще бъде около 91 долара, а Брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 0,6 процента.

Като причини за мрачното бъдеще се посочва световната икономическа конюнктура. Обаче западни експерти коментират, че сривът на рублата се дължи основно на наложените от Запада санкции срещу Русия заради политиката й към Украйна.