Положението във футболния ЦСКА не е розово и на хоризонта не се задават добри времена. За сметка на това хокейният ЦСКА е в друга орбита - става шампион на България, играе в евротурнирите и привлича чужденци. Ще се изненадате като разберете, че клубът разполага с осмина словаци, петима руснаци и един швед. А наскоро бе привлечен и Георги Искренов - 24-годишният син на Божидар Искренов-Гибона.

Преди години Гиби, който е юноша на "Левски", прекрачи една забранена бразда, като облече екипа на ЦСКА. Сега същото прави и неговият син, който все пак никога досега не е играл хокей за "сините", така че за него е доста по-лесно. Но е играл за националния отбор на България на две световни първенства.

Баща и син

С мощната интернационална селекция, включваща 14 чужденци от страни, в които ледената игра е религия, и с Гиби-младши, "червените" започват участието си в турнира за Континенталната купа на Европа. 

ЦСКА е домакин на групата в столичния Зимен дворец на спорта, като в групата са още Беостар (Сърбия), Измир (Турция) и Пучерда (Испания). Първият двубой е срещу иберийците тази вечер от 19:00 часа. Билетите са по два лева. Срещу тази нищожна цена зрителите ще видят хокей на ниво, което многократно надвишава равнището на родния хокей. Нещо като "Лудогорец" в Шампионската лига, само че съперниците все още не са хокейните "Реал" и "Ливърпул". Турнирът ще се предава пряко по интернет от Sportmedia.tv.

Чуждестранният легион

Словаците са играли заедно в "Превидза" и са тук благодарение на личните контакти на треньора и основен двигател на ХК ЦСКА - Кирил Ходулов, бивш играч на клуба и дългогодишен национал с кариера в Белгия. И на капитана Юрай Душичка, който е женен за българка, от пет години живее тук, а от три облича екипа на армейците. 

По-интересна е руската "колония". Тя включва брататя Станислав и Андрей Мухачови. Първият е с двойтно гражданство и също носи родния герб, като има хокейна школа в България. Вторият има стаж в КХЛ - втората по-сила лига в света, подвизавал се е за Ак Барс, ЦСКА (Москва), "Трактор" (Челябинск)... Той е най-титулуваният състезател в родния ЦСКА. Вратарят Сергей Клементиев пък е български лед по линия на Алексей Йотов, още един роден национал с два паспорта. Стражът има огромен опит във ВХЛ, втората по сила след КХЛ. 

Шведът Андерс Йонсон играе втори сезон при армейците. Той писал няколко мейла на клуба с желание да се присъедини. Харесали му предложените условия е вече е неделима част от състава.

Георги Искренов е роден в Швейцария, когато неговият баща играеше за "Лозана". Израснал е в САЩ, оттам и любовта към една една типично северноамериканска игра. Там мина и през университет в Айова, а целта му е да играе професионално в Европа.

Хокейният ЦСКА - шампион!

"Аз съм приятно изненадан от качествата на Георги Искренов, той е различен, нестандартен нападател и сега се намира върхова форма, каза Кирил Ходулов. - Покрай чужденците нека не пропускаме и българите Мартин Бояджиев, Николай Божанов, Богдан Стефанов... Те могат да израснат и да подобряват своите качества. Имам представа от съперниците, но не съм ги гледал. Силни отбори са, също подсилени с играчи от най-силните хокейни нации. Имаме големи шансове за първото място и за следващата фаза, но това е спорт. Трябва да сме пределно мобилизирани и концентрирани."

Отборите ще играят по схемата всеки срещу всеки и след изиграването, а победителят отивма втория кръг. Там ще се присъедини към компанията на холандци, германци и англичани. Континенталната купа е по подобие на Лига Европа във футбола. Тимът, който спечели целия турнир, получава правото през следващия сезон да играе в Шампионската лига по хокей на лед, заедно с най-силните клубове в Европа - от Русия,Швеция, Финландия, Чехия, Словакия, Швейцария. Съставите от тези страни не участват в Континенталната купа.

Програма на мачовете

26.09, петък, 15:30 часа Беостар (Сърбия) - Измир (Турция)

26.09, петък, 19:00 ЦСКА (София) - Пучерда (Испания)

27.09, събота, 15:30 Пучерда (Испания) - Беостар (Сърбия)

27.09, събота, 19:00 Измир (Турция)- ЦСКА (София)

28.09, неделя, 14:00 Измир (Турция) - Пучерда (Испания)

28.09, неделя, 17:30 ЦСКА (София) - Беостар (Сърбия)