Култовата сатирична интернет група KLETA MAJKA BALGARIQ (KMB) беше изтрита от администраторите на глобалната социална мрежа, разбраха потресени нейните хиляди потребители. Но за кратко. Тъй като групата бързо се възроди и до момента наброява малко над 1400 членове при общо 7000 преди.

Заедно с групата, "баннати" са и всичките й администратори.

Създадена на 10 ноември 2013 г. от Владислав Чакъров, групата много бързо се превърна в източник на едни от най-невероятните и интересни истории и факти от световния и българския живот. Много от нейните открития докарват десетки, а и стотици хиляди кликове на новинарските сайтове, като в повечето случаи те не цитират източника.

KLETA MAJKA BALGARIQ е уникална и с това, че в нея се пише само на латиница и с главни букви, форма на протест срещу тиранията на кирилицата, която налагат администраторите и юзерите на повечето интернет форуми. Но стандартните потребители на фейса анатемосват този стил на писане и бурно се възмущават от него, като вероятно за това са докладвали и сайта пред администрацията на фейсбук.

В стила на KMB латиницата с главни букви е наричана "прабългарски". Някои от думите и знаците са заредени със символика, защото освен латиница се използват и цифри - вместо въпросителен и удивителен често се пишат двойки и единици, към потребителките от женски пол обръщението e "SEX3O" а съчетанието "1515" е израз на необикновено голяма доза удивление. 1515 идва от феномена с избора на никому неизвестния Момчил Неков за евродепутат от БСП само заради това, че той беше подреден на 15-о място в листата на столетницата, която се яви с този номер на изборите. Нейните потребители за по-сигурно зачеркваха в интегралната бюлетина бюлетината и на двете места числото 15 - както за номера на партията, така и в поредността на предложените депутати.

В социалната мрежа може да се срещне и групата KLETA MAJKA BALGARIQ 2, но тя е фалшива, обясниха администраторите на оригинала.

Жалко все пак, че целият безценен архив на миналото на KMB е блокиран в сървърите на фейсбук.