Носителят на "Букър" за романа "Английският пациент" Майкъл Ондатжи и българският писател Мирослав Пенков (живеещ в чужбина и пишещ предимно на английски език) се срещнаха със столичната публика в книжарница "Хеликон" в центъра на София. Прочутият канадския автор гостува в България по покана на българския си колега като част от твърде интересна менторска програма, спонсорирана от една от най-луксозните марки часовници на света. В рамките на тази програма в продължение на година "големият" писател напътства "младия" за първия му роман. Който ще излезе един ден, първо в чужбина, после и в други градове. Покрай това бе представено новото издание на "Английският пациент".

Публика има. Настроение - преценете сами.

По време на събитието Мирослав Пенков, който се прочу повече по света, отколкото в родината си с великолепния сборник разкази "На изток от Запада", направи нещо като интервю с ментора си за неговия живот и писането. Накрая авторите раздадоха автографи.

Ако това събитие се случваше в страна, която уважава собствената си и световната литература, щеше да бъде наистина тържество. Но понеже се случва в страната на Пеевски и Доган, тържествеността и събитието се разминаха като пътнически влакове на гара Калояновец. Вероятно защото никой от присъстващите на литературното събитие никога няма да може да си позволи да си купи часовник от въпросната марка.

Ето какво казва Мирослав за колегата си: "Майкъл Ондатжи е забележителна фигура. Няма много други като него." Така си е. Канадският писател и сценарист, роден в Шри Ланка в семейството на холандец и цейлонка, е оставил дълбок отпечатък върху творчеството на Пенков, както самият той признава. Отпечатъкът му върху световната култура също е впечатляващ - едноименният филм "Английският пациент" (1996) получи през 1996 г. 9 награди "Оскар" (включително за най-добър филм, най-добра режисура на Антъни Мингела и най-добра поддържаща женска роля на Жулиет Бинош). Плюс 3 награди "Златен глобус".

Иначе Мирослав Пенков живее в САЩ, където първо публикува разказите си "На изток от Запада" - на английски. После преведе сборника си на роден език и "Сиела" го издаде. Продаденият у нас тираж на тази наистина прекрасна книга не ни е известен, но можем да се хванем на бас, че не е повече от общата площ (в квадратни метри) на всенародно известните Боянски сараи. Покрай това едноименната творба от сборника спечели международната награда на БиБиСи за къс разказ през 2012 г., а "Как купихме Ленин" влезе в антология на най-добрата американска кратка проза под редакцията на Салман Рушди.