Големият режисьор Андрей Кончаловски помоли писмено руския оскаров комитет да не брои неговия филм "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин" за кандидат за номинацията "Най-добър чуждоезичен филм", съобщи ИТАР-ТАСС.

"Причините за това са две - лична и обществена. В последните години достатъчно остро критикувах холивудизацията на руския пазар и пагубното влияние на американското комерсиално кино за формиране на вкусовете и пристрастията на нашите зрители...В този смисъл е нелепо да се състезавам за холивудска награда", пише режисьорът.

В коректен с настоящата световна военно-политическа обстановка тон Кончаловски заявява, че наградата "Оскар" е извънредно надценена от някои кинематографисти.

"Създава се впечатление за световно признание и се представя като свидетелство за безспорните качества на кинопроизведението, което, естествено, не е факт. Самата формулировка "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм би трябвало да предизвиква смях в кинематографистите от цял свят. По същество това е сегрегация на световния кинематограф от англоезичния свят (САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия), което според мен е вече остарялата идея на Запада за културната му доминация", заявява синът на текстописеца на няколко поредни съветски и руски химна Сергей Михалков.

Според него в съвременния свят развитието на кинокултурата се определя не от масовите успехи на американското или псевдоамериканското кино, а от кинотворците от Азия, Латинска Америка, Далечния Изток и, естествено, Русия. Г-н Кончаловски намеква, че в бъдеще няма лошо да бъде създадена световна кинонаграда с категория "Най-добър филм на английски език".

В този ред на мисли сме длъжни да припомним два неоспорими факта.

Първо: след титаничния си руски филм "Сибириада", отличен със "Златна  палма" в Кан през 1979 г., Кончаловски се засели не другаде, а именно в Щатите и добре припечели с два филма. В доста сръчния "Влакът беглец" с Джон Войт и Ерик Робъртс той успешно накара двама тъпи американски престъпници да хленчат със славянска сантименталност. А в иначе приличния блокбъстър "Танго и Кеш" (типичен холивудски екшън със Силвестър Сталоун и Кърт Ръсел, наблягащ на юмручния бой и стрелбата с голямокалибрени оръжия) окончателно се отказа от опитите си да очовечава американците и ги остави да се пердашат на воля.

И второ: Андрей Кончаловски е брат на Никита Михалков - не по-малко гениален режисьор, шеф на руската кинематография и отявлен путинист. Самият Никита е лауреат на нехаресваната днес от брат му награда - за "Изпепелени от слънцето" (1994). Засега не се е чуло да е недоволен от този факт.

Руският оскаров комитет трябва да обяви кандидата си за "Оскар" на 28 септември.