Лидерът на ДПС Лютви Местан хвърли неочаквана ръкавица на председателя на БСП Михаил Миков. Предизвика го на тежък политически облог. 

Той поиска да се разсекретят стенограмите от консултацията при президента Росен Плевнелиев за КТБ. "Ако след разсекретяването се окаже, че някъде в протокола се съдържа изказано от мен или от г-н Йордан Цонев искане за банкова ваканция, напускаме листите на Движението за права и свободи и даже политиката", обяви Местан по Нова Тв. Той беше попитан дали подкрепя предложението на Миков за подобно разсекретяване. "По изключение ще се съглася с г-н Миков", каза Местан за доскорошния си партньор в управлението и го предизвика.

"Ако обаче се окаже че подобно предложение за банкова ваканция не се съдържа никъде в стенограмата, очаквам симетрично действие от страна на г-н Миков и той да напусне партийните листи", доразви облога лидерът на ДПС. "Не може да се отправят такива безочливи обвинения", възмути се Местан.

"Аз съм готов, а, мисля че, и г-н Пеевски е готов на големия разговор за Пеевски след изборите. А и за КТБ", обяви още политикът от ДПС.

Въпросът КОЙ придоби нов вариант при Местан- "Кой предложи закон за разкриване на банковата тайна на всички публични лица от публичния регистър. ДПС", изтъкна се той.

И продължи с двусмислено признание: "Аз имам дъщеря. Моята дъщеря няма консултантски договор в КТБ (очевидно намеквайки за Иван Костов), по който да получава тлъсти месечни хонорари. Казвам го на моралните цензури, които привиждат връзка на КТБ и ДПС. Моралният цензур трябва да бъде много предпазлив с присъдите, които раздава, защото трябва да е убеден в своята чистота", издаде и кратки напътствия по политическа етика лидерът на партията, която често е обвинявана в преяждане с власт.

Според него ДПС не преяжда с власт, а предоставя власт. Обосновката- в 42-ия парламент движението имало 36 депутати срещу 84 на БСП. В Министерския съвет съотношението на министрите трябвало да е 6 за ДПС и 12 за соцпартията. "Имахме само трима министри. Аз питам преяжда ли ДПС с власт или предоставя власт", ожали се Местан.

Още за статута на Движението за права и свободи от Местан. То е "необходим до незаобиколимост фактор. Ние наистина сме необходим фактор за българската политика. Опитите ДПС да бъде изолирано са опасни. Това е отрицание на мултикултурната демокрация". Единственият недостатък, който лидерът открива в ДПС е: "Имаме проблем с медийния образ, който изгражда партията".

Според Местан ДПС може да носи отговорност и без да консумира властта. Но не може да бъде изолирано. Местан обаче даде да се разбере, че се съмнява, че изолацията ще продължи и след изборите.

"Когато зад ДПС стоят над 500 хил. избиратели - такава подкрепа очаквам на 5 октомври - ще се сетите, че ДПС не може да бъде изолирано. Говоря за опита да бъде изолирано от политическия процес. Този опит е невъзможен, а и ще означава да се изолират над половин милион избиратели. Не искайте да кажем - не ние няма да участваме в управлението, защото другите партии са решили, че трябва да си починем. Ако суверенът реши, да. Нека изчакаме резултатите от 5 октомври, може да се окаже, че е обратна посоката. ДПС знае цената си и може да допринесе за намиране на формула за стабилна коалиция, както може и ако бъде поканено, ако смята, че става дума за безпринципна коалиция, да откаже участие в нея", обяви Местан.