Главният свидетел по делото "Суджукгейт" Антон Проданов е задържан при акция в Добрич. Проданов твърдеше, че е бил рекетиран и изнудван от бившия депутат Живко Мартинов с 4 тона суджук, които твърдял, че са за премиера.

Но днес вече е обект на разследване, обявено от сутрината че е срещу ДДС-измами.

Все още не е ясно каква е била ролята на Проданов в групата, както и дали ще се сдобие с обвинение. Специализираната прокуратура, ДАНС и полицията започнаха разследване на група за данъчни престъпления. Освен Проданов били задържани още няколко души.

Обвивинението е за избягване на плащане на ДДС в особено големи размери. Акцията се провежда в София, Добрич и Варна. Извършват се претърсвания и изземвания на документи в офиси на търговски дружества, жилища и автомобили. Провеждат се разпити на свидетели.

До края на деня се очаква да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци, заяви на място зам. главният прокурор Иван Гешев.

"Акцията се провежда днес паралелно в Добрич, Варна и София. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата", посочи Гешев.

Досъдебното производство за организирана престъпна група е образувано в началото на годината.

"Единият е обвинен за ръководене на организирана престъпна група и четиримата като вероятни извършители на вторични престъпления – данъчни, с първоначална щета 300 000 лв. Възможно е нейният размер впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи", каза още Гешев.

И допълни, че лицето, което ръководо групата "в някаква степен е емблематично за град Добрич" и е осъждан неведнъж за данъчни престъпления.

На въпрос дали става дума за Антон Проданов, Иван Гешев каза:

"Така поставен въпросът, за него става въпрос".

Според Гешев държавата трябва да застане по-сериозно на мястото си, защото в Добрич се водят противоборства между бизнес и криминални групировки. Той призна, че и прокуратурата има вина за тази ситуация, защото не е достатъчно активна. Според Гешев в Добрич се случват различни неща, с които се решават междуличностни проблеми.

След оттеглянето на Живко Мартинов от парламента, делото срещу него мъчително се мотае на първа инстанция - в специализирания съд в София. Още на първия процес Тодоров с неохота каза пред Клуб Z, че откакто е подал сигнала срещу бившия местен лидер на ГЕРБ, "вече нямам бизнес - приключи".