Бившите енергийни министри на ГЕРБ и БСП Делян Добрев и Драгомир Стойнев се изпокахара в ефира на Нова тв, като за по-убедително се замеряха с обвинения за похарчени милиарди и вредни договори, които са подписали докато са били на власт.

"Откъде ще се вземат парите, за да се санират жилищата на хората?", питаше Стойнев по повод обещанието на Бойко Борисов в следващия мандат да бъдат санирани с държавни пари половината панелки в държавата. „А вие откъде взехте 1 млрд. лева за Цанков камък и 1,5 млрд. за "Белене"?", отвръщаше му Добрев. И веднага контраатакуваше:

- Има ли проект да се заобиколят изискванията на Еврокомисията за „Южен поток“?

- Няма.

- Как да няма? На 18 юли е подписан този документ. Аз разбирам, че по време на вашия период, ама... „Южен поток“ се реализираше напук на Еврокомисията, документите са в интернет.

Добрев опита да продължи замерянето с милиардни договори:

„Между Коледа и Нова година щяхте да подпишете консултантски договор за 4 млрд. евро със “Строй-транс-газ консорциум..." "Нищо не е похарчено", прекъсна го Стойнев.

И в този момент двамата бивши министри започнаха да говорят едновременно, така че никой нищо повече не разбра. Дори водещата Мира Иванова, която неуспешно опитваше да вземе думата в един момент предложи: „Да изляза, ако ви преча?“

Добрев и Стойнев се изпокараха и за увеличението на цената на тока, макар и не толкова яростно.

"Започнахме преговорите, господин Щонов повтаря политики, които ние започнахме и той трябва да продължи. Прекалено много е продукцията от американските централи, скъпи са, имаме намалено потребление. За година чудо не може да стане. Много е увеличението от 10% на тока", каза Стойнев.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, трябва да определи колко да е увеличението на цената на енергията. Ако се върнем за преговорите за американските централи, това трябваше да се е случило, разговорите започнаха още февруари м.г. Това, което трябва да прави следващото правителство е да подпомага енергийно бедните", отвърна Добрев.

Стойнев репликира, че преговорите не са започнали при старта на кабинета "Орешарски". Имало само обществена поръчка за консултанти, които да помогнат на министерството за разговорите с централите.

Възобновяемите източници също им паднаха на мушката. Между постоянното прехвърляне на вината между двете управлявали партии все пак Стойнев успя да изрази позицията, че прогнозният 10-процентов скок на тока идва заради прекалено многото зелени централи. Дефицитите в енергетиката се натрупали, защото по време на управлението на ГЕРБ са включени 1000 мегавата зелена енергия.

"По време на нашето управление не присъединихме никого за зелена енергия", похвали се той. 

Добрев не се предаде:

"Някои хора и партии си правеха PR да намалят цената на тока и сега плащаме веселбата през последната една година".

Накрая на водещата Мира Иванова и остана само да закрие разговора с думите: „Благодаря ви, ще пия една студена вода“.