БРЮКСЕЛ

Преговарящи от Русия и Украйна постигнаха в Берлин споразумение по газовия спор между двете държави, което ще влезе в сила, ако го одобрят правителствата им, съобщи Европейската комисия.

Сделката, за която посредничи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, важи за следващите шест месеца и трябва да предотврати отоплителна криза в Украйна и прекъсване на доставките за Европа през идващата зима.

Според споразумението Украйна ще получи поне 5 милиарда кубически метра руски газ по цена от 385 щатски долара за 1 000 кубически метра и до края на годината ще издължи на руския газов монопол "Газпром" 3,1 милиарда долара за неплатени минали доставки. Дългът е изчислен по цена от 268,5 долара за 1 000 кубически метра. Плащането трябва да стане на два транша - от 2 милиарда долара до октомври и от 1,1 милиарда долара до края на годината. 

През юни Русия започна да доставя на Украйна само предплатени количества газ, а през април повиши цената на 1 000 кубически метра на 485,5 долара от 268,5 долара.

Това стана две седмици, след като Русия анексира украинския полуостров Крим в Черно море и малко повече от месец, след като украинците свалиха проруския си президент Виктор Янукович заради отказа му да подпише споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС.

Страните отнесоха газовия си спор в арбитражен съд в Стокхолм. Неговото решение може да се забави, поради което ЕС пое инициативата да посредничи за временно споразумение, позволяващо да продължат доставките за Европа.