След 5 октомври новият парламент може да не заработи въобще и „има реален шанс да не се направи правителство и това да ни повлече в много тежка, неизлечима криза, години наред“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Дарик радио.

Той повтори тезата си, че не би управлявал заедно с „България без цензура“ и ДПС, макар последните да се държали нормално. „ДПС са направили много лоши неща, много добри, но няма организация на ГЕРБ, която би подкрепила съвместно управление с тях“, каза Борисов.

„Не изключвате БСП“, репликира го водещият Кирил Вълчев. А лидерът на ГЕРБ отвърна:

„Не изключвам БСП, защото казах, ако БСП ни победи, защото на 5 октомври е възможно да бъдем победени от БСП, аз ще ги подкрепя във взимането на решение в името на стабилността. ББЦ няма как с тях... По простата причина, че с коалицията, която направиха няма как да има нито „Чисти ръце“, нито каквото и да било. Реформаторите в последния месец се държат така, че явно не искат дясно-центристка коалиция, поставяйки какви ли не условия, говорейки ежедневно само и единствено срещу ГЕРБ и затова аз съм разтревожен“.

А на въпроса може ли следващият парламент въобще да не заработи, отговори:

„Ами, ако политическите партии продължим да се държим по този антагонистичен начин, аз не виждам как бихме могли да седнем с Реформаторския блок да говорим. Те нямат нещо, което да са казали положително за ГЕРБ. Така, че какво да говорим с тях...“

Помолен да каже каква е истината за „широката коалиция“, за която говори пред Ройтерс Борисов отвърна, че за радост си е направил запис на цялото интервю и от него се вижда, че за „съжаление това, което е подчертано като мое изказване не отговаря на истината“.

„За разлика от други избори аз съм изключително разтревожен, че след изборите в страната може да няма стабилност. Дори и друг изборен резултат на ГЕРБ не означава стабилност. На нас ни трябва този изборен резултат, за да могат да видят другите политически партии в какво състояние са и ако ни е мила държавата трябва да сядаме след това и да търсим начин да минаваме след тази изключително тежка криза без да фалираме и да си разбием страната“, каза още Борисов.