СДС изразява огорчението си от решението на американската фондацията "Гети" да предостави 185 000 долара за проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на монумента на Бузлуджа. Това се казва в позиция на партията.

От СДС посочват, че този връх е светиня, тъй като там е загинал Хаджи Димитър. Но днес там се издига паметник, "който е антипод на всичко, за което се бориха нашите национални герои".

"Нещо повече, този режим (комунистическия - б.р.) натрапваше своя монумент като най-значимия символ на върха и успя да насади в съзнанието на поколения българи старото име – Бузлуджа, за да бъде свързвано не с Хаджи Димитър, а с Димитър Благоев и социалистическото движение. С решението на фондация "Гети" този процес ще продължи и ще помогне за героизирането на един режим, който силово налагаше идеологията си и се разправяше жестоко с тези, които отказваха да я приемат", се казва още в позицията.

Според СДС ако този паметник бъде реставриран, той ще бъде използван за реабилитация на мракобесния комунистически режим.

"Допускаме, че фондацията, основана от Джон Пол Гети, е била подведена за културно-историческата значимост на паметника. Затова се обръщаме към тях с предложение да помогнат на някой друг от стотиците обекти в България от различни епохи, които наистина допринасят за световното историческо наследство", посочват от СДС.

Институтът по Консервация Гети (GCI) в Лос Анджелис, Калифорния, е програма на тръста „Дж. Пол Гети”. Основаният през 1985-а GCI със седалище в Лос Анджелис представлява частна международна научноизследователска институция, посветена на напредъка в консервационните практики чрез създаването и предоставяне на технологични знания. Той „служи на консервационната общност чрез научни изследвания, образование и обучение, модели на полеви проекти и разпространение на резултатите както от собствената дейност, така и от работата на други в областта“, пише в сайта на организацията. В работата си „спазва принципите, които ръководят дейността на тръста: обществена полза, филантропия, обучения и достъпност”. Институтът работи както за опазването на произведения на изкуството, така и за съхраняване на архитектурно наследство.