"Българската енергетика може да стигне до фалити, ако не бъдат предприети незабавни реформи". Това предупреждение отправи президентът Росен Плевнелиев пред БиТиВи от Ню Йорк. Там държавният глава участваше в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Плевнелиев призова българския парламент да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор "Енергетика".

"Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалити. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика", каза Плевнелиев.

Той поиска да се вземат незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаването на силен, независим и надпартиен регулатор.

"Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат "смъквай или вдигай цената на тока". Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения", подчерта Плевнелиев.

Пред БиТиВи днес Меглена Кунева застъпи същата теза. "Регулаторите трябва да са напълно независими и да не вдигат телефона на партийни централи", каза тя. Според нея всеки политик, който се опитва да оказва влияние върху регулаторите – БНБ, ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за финансов надзор и т.н. - пречи на икономиката на страната, защото тези регулатори са ключови за икономическата среда.