Личните данни на повече от 106 милиона клиенти на американската компания за кредитни карти Capital One са били хакнати. Престъплението е станало в началото на тази година, но американските служби са го разкрили месеци след това. 

Би Би Си и Си Ен Ен съобщават, че е задържана заподорзяна за пробива. В понеделник Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че 33-годишната Пейдж Томпсън е арестувана. Тя е била идентифицирана на 19 юли. 

 

Американските институции твърдят, че Томпсън е "публикувала на сайта за споделяне на информация GitHub от кражбата на данни от сървърите, съхраняващи данни на Capital One". 

Пейдж Томпсън е бивш софтуерен инженер на технологична компания в Сиатъл.  

От Capital One посочват, че разпространените данни не засягат банковите сметки на милионите им клиенти, от които 6 милиона са канадски граждани. Но са разкрити близо 140 хил. номера на социални осигуровки, а 80 хил. банкови сметки са компрометирани.

Освен имена, дати на раждане, хакерът е успял да разпространи и данни на кредити, размери на сметки, кредитна история и информация за контакт с клиенти на Capital One. 

Ако бъде призната за виновна Топмсън може да бъде осъдена на 5 години затвор и глоба от 250 хил. долара.