СИМОНА РУСЕВА

Милони жени са попарени, една е щастлива. Холивудската звезда Джордж Клуни (53 г.) се прости вчера на мъжко парти с ергенския си живот и стяга сватба в понеделник във Венеция с ливанката Амал Аламудин (36).

За събитието са поканени светила от големия екран и от шоубизнеса. Според запознати кумуве ще са Брад Пит и съпругата му Анджелина Джоли. Според други информации Клуни е поканил за кум Мат Деймън. За настроението на гостите на сватбата ще се грижат звезди от класата на Андреа Бочели, Лана дел Рей и Боно.

След един неуспешен брак с актрисата Талия Балсам (1989 – 1993 г.) и поредица любовни афери, Клуни най-сетне се реши отново да надене брачната халка.

Изгората му Амал е далеч от блясъка на Холивуд. Тя е родена в Ливан, но семейството й се мести в Лондон. Аламудин е завършила право в Оксфорд и е известна адвокатка по човешки права. Тя работи за ООН, защитава и известни политици в цял свят. Сред нейните клиенти са бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко и основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж.

Амал влиза в лодката.

Тя и годеникът й Джордж вчера преминаха по каналите на Венеция с лодка такси “Аморе” (любов). След това влюбените се разделиха, спазвайки стар обичай – всеки отбеляза загърбването на волния живот в свой кръг.

Клуни се отправи с мъжката си компания към венецианския изискан ресторант “Да Иво”. След това всички продължиха с наздравиците в бара на луксозния хотел “Чиприани”. Специално за Клуни са били доставени кубински пури, твърдят запознати. Предпочитаната напитка е била текила, а в края на вечерта Клуни трудно е пазил равновесие.

Амал, облечена в червена вечерна рокля, е нагостила гостенките си в ресторанта на 7-зевдният хотел “Аман”.

Довечера бъдещите съпрузи са поканили 136 гости на празнично парти в “Палазо Пападополи”, твърдят светски хроникьори. Дворецът с 450-годишна история се намира на Канале Гранде. Той приютява и хотела “Аман”, а неговите гости достигат до там с лодки. Тази вечер плавателните съдове ще бъдат ескортирани от полиция, за да не се допусне любопитни и папараци да помрачат началото на празненството.

Всички ще бъдат посрещнати с чаша шампанско в градината на двореца, един истински оазис. Предвидено е меню от 5 блюда. Храната ще бъде сервирана в библиотеката на двореца. Обслужващият персонал е 170 души.

След полунощ хотелът ще се превърне в дискотета за гостите на Джордж и Амал.

Утрешният неделен ден е отреден за отмора.

Докато приближените на Клуни пазят пълно мълчание, ливанската рода на булката дава воля на радостта си. Във фейсбук може да се прочете за “приказни приготвления”. Гостите пък били помолени да оставят мобилните си телефони в хотелските стаи или на рецепцията. След приема довечера всички щели да получат фотоалбуми със снимки за спомен от събитието. Същото се отнасяло и за бракосъчетанието в понеделник.

Макар Клуни още да не е съобщил официално за церемонията, пред кметството на Венеция вече са поставени табели – в продължение на два часа в понеделник по обед се забранява движението покрай сградата и по съседните улици.

Клуни се прощава с ергенския живот.

Според местната преса церемонията ще бъде извършена от бившия кмет на Рим Валтер Велтрони, който е близък приятел на Клуни. Младоженецът и булката са помолили да не се изпълнява традиционният “Сватбен марш” на Менделсон. На живо ще пее американката Лана дел Рей.

Дали всичко ще стане така, както твърдят светските хроникьори, ще се разбере в понеделник.