Президентът на североизточния испански регион Каталуния свика референдум за независимост за 9-ти ноември. Този вот е поредния опит за отцепване в Европа, след като на 19 септември шотландците гласуваха дали да излязат от Обединеното кралство.

Има една ключова разлика с шотландския референдум, обаче – за разлика от Уестминстър, администрацията в Мадрид настоява, че референдумът е незаконен, и няма да бъде проведен.

Лидерът на Каталуния, Артур Мас, обяви референдума официално в събота, макар да се обсъжда от месеци. Спешно заседание на испанския кабинет ще се състои този следобед, за да се обсъди въпроса.

Централната власт смята да оспори наскоро създадения закон в Каталуния, който позволява провеждането на референдум, като се надяват конституционния съд да спре предложението и да блокира вота.

Про-независимото движение в Каталуния, съществуващо от десетилетия, набра сили през последните години, донякъде в резултат на икономическата криза, която удари особено силно Испания. Каталунците, като жители на най-стабилния икономически регион, смятат, че зааслужават по-добро фискално и политическо отношение от Мадрид.

Испанската конституция не позволява референдуми за независимост, които не включват всички испанци, и експертите твърдят, че конституционния съд може да обяви вота за незаконен.

Артур Мас обяви, че няма да направи нищо незаконно, но настоява референдумът да се проведе. Дори и референдумът да не бъде допуснат, той заплаши да предизвика предсрочни избори, които могат да бъдат превърнати във вот за и против независимостта.

„Ние сме отворени за договаряне на условията на референдума до последния момент.“ каза Мас.

Когато Мас обяви референдума, стотици поддръжници на независимостта се събраха на площада пред Каталунската правителствена сграда в центъра на Барселона, като много размахваха или носеха знамена и скандираха „независимост“.

Според социолозите повечето Каталунци искат да има референдум, но подобно на шотландците са поравно разпределени на „да“ и „не“.

Изглежда, че за разлика от Шотландия, няма да има толкова подробна и дълга кампания за двете страни на въпроса.