Остри критики към предишното управление отправи президентът Росен Плевнелиев днес. Той използва необичаен метод - рецитиране на стихотворение от Валери Петров - по време на националната кампания "Чети с мен", която се провежда днес в Борисовата градина. Според него стиховете на наскоро починалия български поет са тематични за последните две години.

Президентът твърди, че кабинетът "Орешарски" нарочно и изначално е сбъркал бюджета за тази година, заради което сега се налага спешна актуализация. Според него цифрите в проекта за актуализация са стряскащи. Два милиарда неосъществими приходи, твърди той, са били планирани отгоре, за да могат да се изхарчат повече пари.

"В началото на годината се прави нов Закон за МВР, обещават се 160 милиона лева за повече заплати на 60 000 служители, а в бюджета няма нито лев." заяви държавният глава.

Според него дебатът за дълга, който трябва да изтеглим, ще се случи в парламента, но е важно, когато държавата е нестабилна и има шанс след изборите да има допълнителни турболенции, да имаме достатъчен резерв. 

"Пожелавам си много бързо да заработи Народното събрание и да се сглоби правителство, тогава ще чуем крайната институция в държавата." каза още Плевнелиев, и обеща служебното правителство да каже истината за всичко, а той на работи максимално бързо за сформирането на правителство.

Ето и пълното стихотворение от "Меко казано" на Валери Петров, което според президента описва последните две години. Главните герои в тази от "Петте приказки" са Светльо и санбернара :


Меко казано
Има неща, мой приятелю млад,
които не могат да се връщат назад
Например има
счупени вази,
петна по килима,
лъжи като тази...
... Затуй моят голям санбернарски съвет е
дечица, щом почвате нова игра,
за минута се спрете и за миг проверете
дали тя е наистина чак толкоз добра,
и отложете я, ако сте
с чувство, че може би пакост е!
Защото пакости, приятелю млад,
извират отвсякъде в избор богат:
лъжи и лъжички
малки измени,
които ний всички
вършим засмени -
ау-у-у-у!
това е едното
за измамите и лъжите, сега за околната среда
Ах, колко е радостно,
ах, колко е радостно,
когато доброто лика ти краси,
когато вежлив си
и тъй услужлив си,
че всички в квартала ти викат "Мерси!"
и любимец си - да, да! -
на околната среда!
Ах, колко е гадостно,
ах, колко е гадостно,
когато позорът над тебе виси,
но толкоз лъжлив си,
и толкоз фалшив си,
че пак се представяш за който не си,
а във същност си беда
за околната среда!