Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че избраникът му за директор на Националното разузнаване след оттеглянето на Дан Коутс - конгресменът републиканец Джон Ратклиф - е решил да остане в Конгреса и се отказва от бъдещото назначение, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Нашият чудесен републикански конгресмен Джон Ратклиф беше третиран много несправедливо от т.нар. водещи медии. За да не търпи месеци наред клевети и злословия, обясних на Джон колко ужасно ще бъде за него и семейството му да си има работа с тези хора. По тази причина той реши да остане в Конгреса, написа Тръмп в Туитър.
Сегашният директор на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс се оттегля на 15 август след две години на поста, чиято функция е да съгласува дейностите на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и още 15 американски разузнавателни служби. По време на мандата на Коутс Тръмп често пренебрегваше мнението му и го държеше настрана от важни въпроси като връзките с Русия.

Изборът на Ратклиф - бивш кмет на скъпо предградие на Далас, щата Тексас, и федерален прокурор за една година (през 2007 г.) - беше критикуван от демократите заради неопитността на конгресмена в сферата на сигурността.
Задачата на директора на националното разузнаване е да установява приоритетите сред заплахите, пред които е изправена страната. Всички, които са заемали този пост досега, са били или бивши дипломати, вещи в областта на националната сигурност, или военни в оставка, бивши ръководни фигури в Пентагона или директори на разузнавателни служби, припомня АФП.
Пред репортери Тръмп каза, че може да назначи за временно изпълняваща длъжността директор на националното разузнаване сегашната заместничка на Коутс, Сю Гордън.
Той обяви също, че обмисля три кандидатури за постоянен директор на службата и може да огласи решението си на 5 август, пише БТА.