СИМОНА РУСЕВА

Светът се прекланя пред една смела жена. Първата и засега единствена от Обединените арабски емирства, която управлява изтребител F16. И не само това. Миналия вторник Мариам ал Мансури (35 г.) беше главнокомандваща на атаката по въздуха срещу бази на джихадистите от “Ислямска държава” в Сирия.

Смелостта й обаче не се посреща добре от семейството й. Родата я прокълнала и загърбила, била “една неблагодарница”, твърди палестинската новинарска агенция “Ал Уатан”.

“Мариам се е присъединила към бруталната международна агресия. За разлика от дъщеря ни, ние сме горди с подвизите на сунитските герои в Ирак”, цитира из съобщението на семейството и в. “Дейли мейл”.

В него се посочва също:

“Ние, семейство Мансури от Обединените арабски емирства, заявяваме публично, че се отричаме от така наречената Мариам ал Мансури, така както се отричаме и от всички останали, които участват в бруталната международна война срещу нашите сирийски братя.”

Отправя се и молба към сънародниците да не се чувстват виновни заради действията на “така наречената Мариам ал Мансури”. Всички сили трябвало да се обединят на сирийското бойно поле. Единствената цел била да се събори ужасния режим на президента Асад. Ето защо всички трябвало да се гордеят  с “онези, които грабват оръжие, за да защитят честта на ислямската нация”.

Мариам с колегите си пилоти.

До този момент обаче няма доказателство дали съобщението идва действително от семейството на жената пилот Мариам. Не се изключва да става въпрос за груба манипулация, зад която стоят самите джихадисти от “Ислямска държава”.

Според друга верия семейството на Мариам ал Мансури е било подложено на огромен натиск и под смъртна заплаха е било принудено да се отрече публично от нея.

Според “Дейли мейл” жената пилот произхожда от много влиятелно семейство в Обединените арабски емирства. Там кланът Ал

Бин Саед ал Мансури.

Мансури бил на почит и уважение. От него е и финансовият министър на страната Бин Саед ал Мансури, който заема този пост от 2008 г.

Засега няма реакция  на самата Мариам ал Мансури, нито съобщения, че се е отказала от рейдовете по въздуха срещу джихадистите.

Нейната страна се включи в международната коалиция за спиране на кървавия поход на главорезите от “Ислямска държава”.