Реформаторският блок ще поиска от Въховния администратиен съд (ВАС) да отвори Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи Ирина Репуц, шеф на Християндемократическата партия, която е част от блока. От формацията вече са подготвили жалба, с която искат да се отмени решението на БНБ за удължаване на особения надзор върху КТБ.

Жалбата ще бъде внесена в понеделник. От блока обясниха, че тя може да бъде намерена на партийния сайт на Християндемократическа партия на България и призоваха всички заинтересовани вложители да се присъединят към нея.

Репуц припомни, че особеният надзор вече продължава твърде дълго и в противоречие на европейските директиви. Според нея ВАС е задължен да приложи европейската норма. По закон съдът трябва да се произнесе до 1 месец, но това можело да стане и по-бързо.

Репуц изтъкна, че всеки ден отлагане може да бъде пагубен. Според нея е напълно възможно кухите дружества, на които банката е дала кредити, да ги прехвърлят на други фирми, които имат реален бизнес. И опасността в един момент да няма кой да понесе отговорност за тези пари е напълно реална.

"За опитни адвокати са достатъчни само няколко седмици, за да ликвидират едно дружество", обясни Репуц.