Министерството на финансите подготвя промени в Закона за гарантиране влоговете, които да съответстват на европейската директива, съобщи служебният финансов министър Румен Порожанов.

Проектът ще бъде предложен на Народното събрание веднага след сформирането му, след като миналата седмица ЕК започна процедура за нарушение срещу България за това, че не е въвела адекватно в законодателството си директивата за изплащането на депозити.

Според българския Закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банки, изплащането може да започне след отнемането на лиценз на дадена банка. Европейското право обаче изисква това да стане след 20 дни, които отдавна са изтекли.

Порожанов настояваше да започне поне частично изплащане на влоговете - на хората с депозити до 1000 лв, защото дори и тази промяна да се приеме, това ще стане чак след изборите и конституирането на ново НС.

Предвидени са няколко варианта за ситуацията в КТБ в зависимост от това дали ще бъде отнет лицензът ѝ или банката ще бъде оздравена, уточни министърът. При отнемане на лиценза, Фондът за гарантиране на влоговете трябва да изплати гарантираните депозити, но тъй като в него има по-малко от нужната сума, в проекта е записано, че държавните гаранции по заеми се увеличават и Фондът може да пласира емисия облигации, гарантирана от държавата.

Друга предвидена възможност е да се отпусне заем от държавата.