Прокурорската колегия на ВСС разпространи позиция по повод дебатите около кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Припомняне - Гешев е единствен кандидат, номиниран единодушно от същата тази колегия.

В позицията имаше някои доста интересни акценти.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев...

С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име...

Професионалните и обществените дебати по провежданата в момента от Пленума на ВСС процедура за избор на главен прокурор следва да се водят със сериозни аргументи и добронамерен тон...

Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор."

Въпросът е следният - доколко самият Гешев, любимецът на Прокурорската колегия, се вписва в критериите, които тя очаква от обществото. Достатъчно е само да припомним някои от изказванията му по време на първото му интервю като кандидат за главен прокурор, за да се убедим, че разминаването е огромно.

"Доколкото виждам, и г-жа Кьовеши е единствен кандидат – никой не е казал, че няма да има състезание."

Това дори не е манипулативен коментар, а откровена лъжа.

Всъщност Гешев може би по този пункт спазва критериите на колегията. Тя е против манипулативните коментари, но в позицията й не се казва нищо за лъжите. Те може би са позволени.

 "...не споделям виждането на да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."

Тук Гешев накърни доброто име не на кого да е, а на Монтескьо, определяйки го като десен екстремист. По-притеснителното обаче е друго. Гешев демонстрира нехайство по отношение на разделението на властите в отговор на въпрос за това, че е кандидатура на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Прокурорската колегия призовава за отговорност. Нима е отговорно поведение да отречеш принципа на разделението на властите, вместо да отречеш, че си кандидат на първите две власти за важен пост в третата?

Попитан от кого ще бъде атакуван и на кого е неудобен, Гешев заяви:

"На първо място, това е политическият кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. Това е най-сериозната сила с най-сериозен интерес да няма избор на лице извън от тези, които са предпочитани от него и от кръга, който го обслужва. На следващо място са олигарсите и емблематични лица на прехода, които в момента са в ареста или им предстои да влязат в ареста. На трето място, това са мутри, държавни служители и какви ли не още."

Кои точно са олигарсите - Гешев не каза. Ясно е обаче, че според него Делян Пеевски очевидно не е олигарх, защото в същото това интервю той го определи просто като "български депутат". По-важното обаче е, че подобно лепене на етикети от страна на прокурор е недопустимо и дори опасно. След като отрече разделението на властите, Гешев пренебрегна и принципа, че всеки е невинен до доказване на противното.

Въобще думата "олигарх" не би трябвало да е в речника на висшите представители на прокуратурата, макар те често да я употребяват. Тя е етикет, не присъства в НК или НПК. Това нито е добър тон, нито са сериозни аргументи, за каквито призовават от Прокурорската колегия. Държавното обвинение трябва да борави с факти. Ако Гешев беше казал, че след негови разследвания този и този са били осъдени за крупни злоупотреби примерно и е нормално сега тези хора да не го харесват, това щеше да е съвсем различно и подходящо за бъдещ главен прокурор говорене. Както е известно обаче, у нас осъдените са предимно за кокошкарски кражби. И на Гешев ще му е доста трудно да посочи подобни примери. Докато лепенето на етикети е лесно.

Любопитен бе коментарът на Гешев и по отношение на Христо Иванов. Според него, докато е бил министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов, репликите му се изчерпвали с: "Да, г-н Борисов... Точно така, г-н Борисов.“

"След като беше изгонен от този кабинет, явно той рязко е възмъжал и типично по балкански е променил поведението си. Това е често срещано по нашите ширини", каза още Гешев.

В това му изказване има още една лъжа, тъй като Иванов не бе изгонен от този кабинет, а сам си подаде оставката. Но както вече стана дума в позицията на Прокурорската колегия, не се казва нищо за лъжите. В тази позиция обаче се твърди, че медийни публикации накърняват доброто име на прокурори и следователи.

Тези публикации все пак се позовават на някакви факти. Докато Гешев накърни доброто име на Иванов не с факти. По собствените му думи източникът на информацията му за поведението на Иванов спрямо Борисов е "казвали са ми...".

Уважаеми членове на Прокурорската колегия, първо озаптете вашия човек! После се занимавайте с опонентите му!