"Ако трябва да се покрият всички дефицити в енергийния сектор, цената на тока може да скочи с 50%. Съмняваме се, че това ще стане. С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията." 

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова пред БиТиВи. Според Тодорова цената на тока ще се увеличи само с 10%, както е решили комисията. Увеличението е заложено от 1 октомври. 

"Предложението за 10% бе трудно за комисията и в този размер, но смятаме, че социално може да бъде понесен.", добави шефката на ДКЕВР.

Тодорова каза още, че проблемите в сектора са натрупани с години и потвърди, че преди ДКЕВР е взимала решения под политически натиск.

Шефката на ДКЕВР допълни, че не приема случката, при която се хвърлиха яйца срещу ръководството на комисията, да е насочена срещу нея.

"Не е приятно, но който и да беше на мое място, щеше да е същото. Темата е чувствителна, но начинът на разговор трябва да е различен”, обясни Тодорова.

Искането за увеличението на тока с 10% е заради огромната финансова дупка в Националната електрическа компания (НЕК) от близо 3 млрд. лв. Според експерти, обаче, увеличението на тока с 10% е твърде недостатъчно. Те дават пример как миналата година цената на тока беше свалена на три пъти с общо 15%, а сега се стига до увеличение с 10%.

"С увеличението на цената на практика ще бъде покрита една-пета от дупката в НЕК, заяви служебният министър на икономиката Васил Щонов. Трябват, обаче, още средства, допълни той."