Днес  в Софиския градски съд продължава сагата срещу Сергей Станишев за прословутите 7 секретни доклада, изгубени по времето, докато е бил премиер между 2005 и 2009 г. Насроченото за 13.30 ч. заседание е по чл. 78а от НК, който урежда това дали човек да бъде съден, или, ако за деянието се предвижда по-леко наказание, то да бъде преобразувано в административно нарушение.

Един от многото абсурди в съдебния сериал е, че прокуратурата вече 4 пъти опитва да спре да обвинява експремиера и той да получи глоба, но самият Станишев настоява за обратното. 

На 23 октомври м.г. той дори изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се дело.

"Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", написа тогава политикът.

(Новият НПК дава възможност на следствени от дълго време да поискат прокуратурата или да им внесе обвинителен акт, или проверката да бъде прекратена - нещо, от което преди време се възползва и Алексей Петров, б.а.)

Вследствие на това на 25 октомври 2013 г. обвинител № 1 му поиска имунитета и той бе снет.

Сегашното състояние на нещата се усложнява и от това, че прокурорското постановление за привличане на обвиняем е с гриф  „Секретно“ и докато е такова... обвиняемият няма право да го чете. Докато той пък не бъде запознат с него, няма как да стартира процесът.

Най-вероятно делото ще бъде спряно, защото бившият лидер на БСП и все още шеф на ПЕС сега пък е с имунитет на евродепутат.