СИМОНА РУСЕВА

Стотици демонстранти събориха 20-метровата статуя на Ленин в центъра на Харков.

“Ленин? Да пада спокойно”, написа във фейсбук от Киев украинският вътрешен министър Арсен Аваков, който е родом от Харков.

Малко преди гранитният Ленин да рухне, губернаторът на областта Игор Балута нареди паметникът да бъде зачеркнат от официалния списък на монументите. Това го налагала напрегнатата обстановка в региона. Така на практика той легализира разрушаването.

Монументът е с обща височина от 20 метра. 8-метровата фигура на Ленин бе монтирана върху постамент от 12 метра. От 1963 година паметникът се издигаше на Площада на свободата в източноукраинския град

Всичко започна вчера с демонстрация под мотото “Харков е част от Украйна”.

След това множеството се събра на Площада на свободата. Стотици атакуваха паметника с тежка техника и чукове. Полицията не се намеси. Заведено беше обаче следствие, което незабавно беше прекратено.

Харковчани трошат останките от паметника.

Първата атака срещу монумента беше на 22 февруари, но тя се оказа неуспешна. Поводът тогава бяха гласовити сбирки на площада през зимата и пролетта, организирани от противници на гражданските протести на киевския Майдан. Впоследствие там се събираха проруски активисти.

Мнозина наблюдатели свързват събарянето на монумента на Ленин и с ненавистта на населението към харковския кмет Генадий Кернес. Когато през февруари за първи път населението на града надигна глас срещу паметника, градоначалникът изрече към вдъхновителя на идеята, националиста  Игор Мирошниченко: “Ако само се опитате да разрушите паметника на Владимир Илич Ленин на Площада на свободата, лично аз ще ви счупя двете ръце и двата крака!”

На 28 април срещу кмета Кернес бе извършен атентат. Той бе прострелян, но след тежка операция в Израел оцеля. Оттогава обаче е на инвалидна количка. Политическите му противници го винят заради проруските му симпатии и настояват за оставката му.

Постаментът остана без паметника на пролетарския вожд.

Мирошниченко, който е депутат от дяснорадикалната партия “Свобода”, присъстваше на демонтирането на статуята на Ленин, с явно задоволство и гордост публикуваше снимки от събитието в глобалната мрежа.

Генадий Кернес все още е кмет. Няма го паметника на Ленин, а ръцете и нозете на Игор Мирошниченко са си на мястото.