Летището на Хонконг отмени и днес всички заминаващи полети, след като демонстранти влязоха в терминалите, предаде Асошиейтед прес.
Летищната управа обяви, че анулира всички заминаващи полети след 16.30 ч. местно време. В изявлението се посочва, че не се очаква да бъдат засегнати пристигащите полети.
Днес е вторият пореден ден, в който летището на Хонконг отменя полети заради протестните прояви, смущаващи работата му.

Последният британски губернатор на Хонконг Крис Патън предупреди днес, че ако Китай се намеси в Хонконг, това би било катастрофа, и че китайският президент Си Цзинпин трябва да осъзнае, че ще бъде по-мъдро да се опита да обедини хората, предаде Ройтерс.
Контрапродуктивно е, че китайците заплашват с "други методи", ако протестите не спрат, заяви Патън пред радио Би Би Си.
Той предупреди, че евентуалната китайска интервенция "ще бъде катастрофа за Китай и, разбира се, за Хонконг".

"Откакто президентът Си е на власт, има репресии срещу инакомислието и дисидентите навсякъде, партията контролира всичко", добави Патън.

Той призова британския премиер Борис Джонсън да поиска от съветника на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който тази седмица е в Лондон, да убеди САЩ да приемат позицията, че евентуалната китайска намеса в Хонконг би била катастрофа.

"Силно се надявам, че макар това да продължава вече десет седмици, правителството и президентът Си ще видят смисъл в намирането на начин за обединяване на хората", заяви Патън. Той отбеляза, че в определена степен има разочарование и гняв в Хонконг от това, че властите отказват да направят някакви сериозни отстъпки, което според него вероятно ще провокира още насилие. 

"Не мога да повярвам, че който и да било рационален човек на мястото на главния администратор на Хонконг Кари Лам ще се противопостави на създаването на комисия за разследване", каза Патън.

Той изтъкна явната нужда от процес на помирение. По думите му това е единственият начин да бъде сложен край на кризата и в Хонконг да се върнат мирът и стабилността.
По-рано днес Кари Лам каза, че "нарушаването на закона в името на свободата" подкопава върховенството на закона, предаде Ройтерс.
Възстановяването на финансовия център от антиправителствените протести може да отнеме дълго време, заяви главният администратор на Хонконг на пресконференция. Лам добави, че тя самата ще бъде отговорна за възстановяването на икономиката, "след като насилието се успокои", пише БТА.

"Насилието, независимо дали се прилага или възхвалява, ще тласне Хонконг по път, от който няма връщане назад, и ще постави хонконгското общество в много тревожна и опасна ситуация", предупреди тя.