Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович защити плана на САЩ за преместване на разположените в Европа американски войски по Източния фланг на НАТО, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Присъствието на американски войски в Полша играе много важна възпираща роля, по-важна от наличието им в по-западните части на ЕС", подчерта Чапутович. Министърът изрази надежда, че в хода на посещението на американския президент Доналд Тръмп във Варшава след две седмици, плановете ще бъдат конкретизирани.

САЩ искат да увеличат войските си в Полша от 4500 на 5500. Но Тръмп обяви, че няма да изпраща допълнителни войници, а ще прехвърли 1000 от други части на Европа. Възможно е това да са военнослужещи на САЩ, които към настоящия момент са разположени на територията на Германия.

"Решението е на американците", отбеляза Чапутович. Въпреки че подчерта, че американските войници играят важна роля и в Германия, той посочи, че броят им е значително по-голям.

Полша е сериозно притеснена от положението си със сигурността.

"Трябва да сме готови, в случай че Русия иска да продължи да нарушава международното право или да провежда агресивни политики. Русия ще удвои използването на военни ресурси, когато види присъствието на международни войски - особено американски", увери полският министър.

С 35 000 войници и 17 000 цивилни служители, Германия в момента е най-голямата американска военна база в Европа. Тръмп оправда намеренията си за преместването на войските от Германия в Полша с липсата на военни разходи от страна на Берлин.

Посланикът на САЩ във ФРГ Ричард Гренел отново изостри тона миналата седмица. Той каза:

"Наистина е обидно да очакваме данъкоплатците от САЩ да продължат да плащат за над 50 000 американци в Германия, а германците да използват търговския си излишък за вътрешни нужди".

Според Чапутович американците са ядосани, че Германия не се чувства достатъчно отговорна за сигурността си и че САЩ ще трябва да плащат за разполагане на войски на територията й. „От гледна точка на американците, това не изглежда добра инвестиция. Приносът за сигурността на Германия не е достатъчно оправдан в очите на американската общественост". 
Тръмп ще посети Полша в периода между 31 август и 2 септември. Чапутович се надява, че тогава ще има повече яснота относно разполагането на войските в Полша. "След това трябва да бъдат потвърдени някои технически проблеми, като местоположението на разполагането и вида на силата, която идва тук", съобщава "Фокус".