Потенциалното разширяване на НАТО с приемането на Босна, Македония и Черна гора може да бъде разглеждано като провокация.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненския в. "Дневни аваз", предаде Ройтерс.

"Това е безотговорна политика, подкопаваща ангажимента за изграждане на система от еднаква и взаимна сигурност в Европа - еднаква за всички, независимо от това дали една страна е членка на този или онзи блок." Така Лавров отговаря на въпроса за бъдещата интеграция на трите бивши югославски републии в НАТО.

И трите страни имат желанието на повторят пътя на Хърватия и Албания, които се присъединиха към пакта през 2009 г. Единствено Сърбия - най-близкият балкански съюзник на Русия, не се стреми активно за членство. Причината за бомбардировките на алианса през 1999 г. заради кризата в Косово.

Най-близо до членство в НАТО е Черна гора. Босна е заложник на етническото напрежение, което забави реформите. Стремежите на Македония засега остават блокирани заради спора за името й с Гърция.

Русия има интереси в областта на енергетиката на Балканите и исторически връзки със славяните в региона, много от които са православни християни като самите руснаци, отбелязва Ройтерс. Влиянието на Москва обаче намаля, тъй като бившите югославски републики искат европейска и атлантическа интеграция.

Същевременно Лавров съобщи, че руският президент Владимир Путин ще посети Сърбия в средата на октомври. Там той ще отбележи 70 г. от битките с участието на югославските партизани и Червената армия, довели до освобождаването на Белград от нацистка окупация.