Испанският Конституционен съд отмени единодушно решението на властите в автономната област Каталуня за провеждсане на референдум за независимост, предаде Ройтерс.

Решението бе взето късно в понеделник, само шест часа, след като правителството на Мариано Рахой се обърна към висшия орган. За анулиране на референдума гласуваха всички 12 магистрати от Конституционния съд. Приетата формулировка е "временна отмяна". КС ще се произнесе задълбочено по въпроса в срок от максимум пет месеца. 

"Нищо и никой, нито някоя институция може да наруши принципа на единния неделим суверенитет, върху който се основава нашият общ живот", каза испанският премиер Мариано Рахой в изявление по телевизията.

Още преди решението на съда обаче властите в Каталуня обявиха, че са решени да организират референдума на всяка цена. Постановлението бе подписано от премиера на областта Артур Мас на 27 септември.

Веднага след решението на КС по улиците на каталунската столица Барселона излязоха привърженици на независимостта. Те се зарекоха, че няма да се подчинят на решението. За по-късно днес в Барселона е планиран голям протест.