Бившият военен министър, а сега лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев приема извънсъдебното споразумение с България в Страсбург и ще спре да съди държавата. Това става ясно от изявление до медиите на политика, след като страната ни му предложи 15 000 евро обзщетение за незаконния му арест през 2010 г.

Не са важни парите, по-скоро нека това бъде за урок на всички, посочи ексминистърът на отбраната от времето на Тройната коалиция.

 "Удовлетворен съм морално, че държавата си е признала в Страсбург всички нередности покрай ареста ми. 

Бих искал прокурорът Роман Василев да носи персонална отговорност за деянията си при моя арест, но това на този етап няма как да стане“, допълва Цонев.

Той и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. следователя Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете: „На колене!” Пресцентърът на МВР, тогава под ръководството на Цветан Цветанов, разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!”.

Около последвалото дело излязоха куп нередности и правни абсурди, а Цонев и Сантиров бяха оправдани на две инстанции в България.

На 12 юни т.г. изненадващо (с извънредна точка, внесена в дневния ред на ВСС) зам.градският прокурор Роман Василев напусна тотално съдебната система. Той беше "острие" в много знакови акции, като освен тази с Цонев и Сантиров, "блести" и участието му в Костинбродската афера.

Според публикации Роман Василев е бил доверен човек на банкера Цветан Василев допреди разрива между него и депутата Делян Пеевски.