„България се надява на скорошна нормализация на отношенията между Русия и Запада."

Така служебният премиер Георги Близнашки отговори днес на въпрос на ИТАР-ТАСС на среща с членовете на Клуба на чуждестранните журналисти. (Виж оригинала ТУК.)

"Лично аз смятам, че колкото по-бързо се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре ще бъде за всички. Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, защото споделяме оценката на европейските ни колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация бяха неприемливи. Но смятам, че това е относително краткосрочна криза, от която не си струва да се правят дългосрочни изводи и заключения. Важното е максимално бързо да бъде намерено взаимно приемливо решение и да бъде разрешена ситуацията", каза Близнашки.

Служебният премиер изтъкна, че кризата не трябва да бъде причина за влошаването на двустранните отношения.

"Ние подкрепяме санкциите (срещу Русия) като част от съвместните усилия (на европейските държави) за търсене на съгласие между страните в конфликта. Но кризисната ситуация не трябва да води до рязко влошаване на нашите традиционно добри двустранни отношения„ Също така не искаме делене на обществото на русофили и русофоби, ние трябва да поддържаме добрите чувства между народите, макар политическото ръководство понякога да предприема действия, поставящи ги под заплаха", каза българският министър-председател.

В отговор на въпрос за "Южен поток" Близнашки потвърди, че всички действия по проекта в България са спрени.

"Ще следваме решенията на Европейската комисия, ще се придържаме към колективната гледна точка", заяви той.