"Механизмът е да се сменят механизмите".

Тази квинтесенция, която трябва да представлява контур на пътна карта за оправия на държавата, както обичаме да казваме на ангро, изведе една кандидат-депутатка. Няма да споменаваме към кое партийно семейство принадлежи, за да не се възприеме неправилно. Това тя направи като извод от днешната среща между жители на столичния квартал "Люлин" 1, попадащ в 25 МИР, и представители на партийните листи, които се борят за гласовете им на предсрочния парламентарен вот.

Часът на срещата бе 17:30, а мястото - запустяло игрище между няколко панелни блока. Как се озоваха изобщо кандидатите за народната любов в "Люлин" ли? - Благодарение на самоинициативата на жителите на квартала, които обявиха чрез всевъзможни информационни канали, че не ги познават и ако искат да спечелят гласовете им, да бъдат така добри да заповядат на терен. Или на "Арена Люлин", както кръстиха мероприятието участници в него по аналог на Бойкоборисовото "бижу" зала "Арена Армеец".

В очакване под зоркия поглед на водача на листата Борисов. Е, на плаката му.

И така, докато по върховете на предизборната кампания лидерите всеки ден, всеки час, се женят и развеждат посредством тв студиата, в малката, но все пак най-голяма квартална единица в София, изправиха за три часа кандидат-депутатите пред малки, но все пак големи за тях проблеми. Макар и предимно от компетенциите на местната администрация.

Предизборно няма да ви обещавам неща

Малко след 17:30 ч на игрището се бяха събрали около 50-ина жители на квартала. Заприиждаха и може би бъдещите народни избраници. Оказа се, че свои представители са изпратили 1/3 от регистрираните за вота партии и коалиции. Колкото, толкова. Бяха строени в редица и обградени от хората.

За модератор бе излъчен районният кмет Милко Младенов, избран от ГЕРБ. 

"Може би повечето не ме познавате. Поздравявам ви за инициативата. "Лице в лице", каквото е и мотото на общината. Предизборно няма да ви обещавам нищо, парче по парче ще реализираме програмите си", заговори Младенов.

Самообозначаването му предизвика жив интерес сред люлинци, които го засипаха с въпроси от локален интерес. Първият от които за статута на игрището и няма ли то най-сетне да бъде оправено.

Кметът обясни надълго за течащите реституционни спорове, които не позволяват експлоатацията на терена. А после и за причината за занемарените подходи към метрото, за наличната, но забранена за ползване буферна зона за паркиране, за липсващите колчета, за невъзможността да се поставят поне плочки, за да не се гази в калта, за отсъстващото улично осветление, за плановете си за обособяване на места за разходка на домашни любимци...

Районният кмет Милко Младенов бе засипан с въпроси.

Младенов бе засипан и с въпроси като "Кога за последно е пръскано срещу комари?" (резонен въпрос, изстрадан от всички на терен този следобяд, прераснал във вечер, б.а.) и "Не може ли да се опъне едно въже, за да не минават коли?". 

И така докато някой не се провикна: "Нека да чуем бъдещите депутати!"

Бе решено по соломоновски да се започне по реда на номерата, изтеглени в ЦИК - от най-малкия към най-големия.

А вие от кой квартал сте?

"Движение 21", Симеон Славчев, водач на листата, представи се първият кандидат за депутат. И заговори, че от 25 години имало един проблем - и то бил точно този - че политиците не решават конкретните проблеми на хората.  

"От кой квартал сте?!", бе посечен с въпрос водачът. 

- От "Красно село".

- Ми "Красно село" е прекрасен квартал. Искаме да чуем каква е концепцията ви за "Люлин". Маргинален квартал или престижен?

""Люлин" е част от София...", опита се да подхване Славчев, но бе прекъснат:

"Ако искате да ви изберем, изкарайте концепция".

Ама аз не съм бежанец

Следващият подред - Боян Расате (БНС), вече подготвен за въпроса, превантивно обяви, че самият той не е от квартала, но вторият в листата Марин Маринов (който бе до него) е. Бързо и стегнато, по войнишки, Расате обяви:

"Ние няма да откраднем и един лев, защото не се занимаваме с това. Занимаваме се с политика, за да си причиняваме неприятности".

"Не съм от "Люлин", но съм съден в "Люлин", продължи Расате, а от гражданските редици се чу: "Защото открадна телефон".

Националистът разказа защо е бил съден - заради самоотбрана при нападение от "циганин".

"Ние тук нямаме проблеми с циганите и не говорим така за тях!", ядоса му се жител на квартала, но Расате вече бе привключил на тема бежанци.

"Ама аз не съм бежанец!", на свой ред възрази мургав жител на квартала.

"Сега говорим за бежанците", коригира го лидерът на БНС.

Боян Расате и поддръжника му Марин Маринов. 

Аз съм икономист, но по света не ме търсят

От името на Реформаторския блок заговори поставеният под номер 18 в листата Ивайло Михайлов, този път люлинец. Михайлов първо призова съкварталците си да гласуват за водачката на листата Меглена Кунева (ДБГ) и продължи темата с нуждата от развитие на спортната инфраструктута в квартала (конкретно басейните) и за образованието като приоритет. Включително за интеграция на ромите.

"Деца раждат деца! Как да го решим този проблем?!", провикна се мъж.

"Как?! С образование", изписа рецептата реформаторът и се опита да обясни, че качеството на образованието у нас трябва да се повиши. Но си навлече гнева на младо момиче: "Как да не е добро?! Търсят ни по цял свят!". "Търсят ни само по няколко специалности. Аз съм икономист, мислите ли, че ме търсят по света?", попита реформаторът, а зад гърба му се чу: "Това си е твой проблем, мен ме търсят".

Да не гадаем на лотария дали сме обрани

Дойде ред и на ГЕРБ, въоражена с няколко представители. Макар и Красимир Ципов и Светослав Иванов да са от т.нар. стари пушки от парламентарната трибуна, ораторска позиция зае Христо Гаджев, осми в листата. Но не случайно. Оказа се, че Гаджев е... съкварталец.

И оказа се - подготвен за урока. Кандидатът за гласовете на 25 МИР открои като тема номер едно сигурността и се обяви "за" повече камери за видеонаблюдение, "за да не гадаем на лотария като се приберем обрани ли сме или не". От ГЕРБ щели да прокарат и изменения в законите, с които районните кметове ще разполагат със собствени бюджети.

Красимир Ципов остави младежите в политиката да ораторстват днес.

"Г-н кметът (Младенов) отива в Министерския съвет и цял ден чака да го приемат! Седи като първокласник!", подкрепи идеята жител на квартала.

Пак с уговорката, че не прави политическа пропаганда, г-н кметът разказа как докато ГЕРБ била на власт успял да ремонтира училище докато при кабинетът "Орешарски" изпитвал известни затруднения.

И все пак, има разделение на властите

Мариана Тодорова, втора в листата на АБВ, учен от БАН, се опита да обясни кротко на хората, че все пак има разделение между властите и изпълнителната е различна от местната. Затова и от президентската партия смятат да предложат обучение в училищата за правата на гражданите - за да знаят в кой момент към коя институция да се обърнат. Тодорова се обяви и "за" пряк избор на районните кметове (какъвто е разписан в новия Изборен кодекс и трябва да се приложи на практика с местния вот догодина, б.а.). Според АБВ районните кметове трябва и да могат да бъдат отзовавани, а училищата с добри рейтинги - премествании на по-добри локации. Тези с лоши - закривани.

Бе засипана обаче от серия от въпроси, с които бе невъзможно да се справи и обяви: "От един месец се занимавам с политика". С което влезе в следния диалог:

- Защо водачът г-н Ивайло калфин не дойде? Отдавна се занимава с политика. 

- Водач и във Варна е. За съжаление не успя, защото е там.

- А, от където мине значи.

АБВ (Тодорова, с черното сако) и БСП (Караджова, със сивото) заедно в един кадър.

В БСП сме съгласни с ГЕРБ

Изненада! Значи можело. От БСП се съгласиха с ГЕРБ. Или поне на "Арена Люлин". Деница Караджова от коалиция "БСП лява България", "също като Христо Гаджев" се обяви "за" делегирани бюджети на районните кметове. И също като колежката си от АБВ обясни, че депутатите не разрешават проблеми в кварталите, а чертаят правната рамка за разрешаването на тези проблеми. "Въпросът е ще има ли политическа воля в новия парламент", посочи Караджова, а после в частен разговор обясни на няколко жени как може входът се събере и да кандидатства за саниране.

Нажежените страсти не позволиха много много на кандидатката на "Зелените" Зарица Динкова да обясни платформата на партията си. Зарица, която е от гражданската квота на формацията и един от участниците в протестите срещу кабинета "Орешарски" се обяви "за" по-ефективни механизми за свикване на референдуми. 

Бе прекъсната обаче от младеж със следната реплика: "Не всичко е само природа! Ние какво ще ядем?! Само политиците взимат всичко!".

В този момент се появи Петър Кичашки, също от гражданска квота, но от тази на левицата. Момчето в инвалидна количка се извини за закъснението, причинено от търсенето на обходи през така приятелски настроената към инвалидни и детски колички, колелета и всичко извън МПС-тата столична градска среда.

"И на мен ми е писнало от политици" обяви той, но посочи защо сам е в кандидатските листи: защото бил против шистовия газ и ГМО и "за" газопровода "Южен поток". След което призова хората да гласуват, за да се надделее купеният вот с избирателна активност.

България е онзи строшен прозорец

"София и България е онзи прозорец там, строшения. Не са жълтите павета", дойде ред и на номер последен според люлинската листа - евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО в коалиция "Патриотичен фронт" с НФСБ). 

Джамбазки не е в листата за 25 МИР, но май никой не разбра.

Водач там е лидерът на воеводите Красимир Каракачанов. Но дали като зам.-председател на партията, дали като познато лице от Столичния общински съвет, или заради някакви ораторски способности, Джамбазки се оказа по-познат и успя да канализира внимание.

НЕ кандидатът от 25 МИР Ангел Джамбазки.

Първо Джамбазки похвали районния кмет, съгласно партийната линия, че е премахнал ромското гето. После семейна двойка му разказа как няма право на "детски", защото такива се полагат за до две деца, а те си направили и трето. Което пък позволи на евродепутата да развие друга партийна идея: 

"Понеже и двамата сте богати, а има хора от индо-български произход, които правят по десет деца, а те (хората от "индо-български произход", б.а.) могат да броят до две, имаме предложение детски да се изплащат до три деца включително".

"Ама вие така ограничавате и българите!", провикна се някой, но остана нечут, защото активист на БНС реши да попита Джамбазки какво мисли за шистовия газ.

"Знам какво е казал Валери Симеонов, но ние сме друга организация. Категорично против шистовия газ сме", отвърна Джамбазки и се обърна към лидера на на националния съюз Расате:

"Добре си го научил, но не си го научил да чете".

Всъщност, става въпрос за изказване на лидера на НФСБ Валери Симеонов от средата на този месец - почти буквално: "шистовият газ не е проказа и трябва да се направят сериозни проучвания има ли го или не в България".

Разпитът на Джамбазки продължи до 20 ч, а през това време бавно, неусетно почти, по-голямата част от кандидат-депутатите си бяха тръгнали.  

"Механизмът е да се сменят механизмите. Хората тук питат за игрището, осветлението, транспорта в квартала си, за малките неща, от които трябва да се върви към големите. Така трябва да притискаме и големите в политиката", заключи една от малкото останали на терен кандидатки за народното доверие.  

"Арена Люлин"