Бизнес и синдикати заедно поискаха БНБ незабавно да спре обявената от квесторите на затворената Търговска банка "Виктория" продажба на кредити на финансовата институция, която е дъщерна на КТБ.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и КТ "Подкрепа" продажбата на кредитния портфейл на бившата "Креди Агрикол България" е незаконно и ако управителят на БНБ Иван Искров не предприеме действия по спирането й, партньорите в тристранката ще искат неговото незабавно отстраняване от поста.

В писмо до Искров и управителния съвет на БНБ организациите заявяват, че са шокирани и крайно обезпокоени от публикуваната в понеделник във в. "Капитал дейли" информация, че синдиците на ТБ "Виктория" не само продават кредитите й, но и срокът за оферти от останалите банки за изкупуването им е до 1 октомври 2014 г.

При вземането на решението за удължаване на срока за особен надзор на двете банки до 20 и 22 ноември БНБ обяви, че единственият източник за осигуряване на ликвидност на "Виктория" е продажбата на кредити. Тогава Централният трезор предписа на квесторите срокове за предприемане на действия в тази посока. Според дадения от банковия регулатор график до 23 септември квесторите трябваше да се изпратят покани до банките за участие в търгове за продажба на кредитен портфейл, а офертите да се приемат до 15 октомври.

Не е ясно какво е наложило съкращаването на сроковете. Според бизнеса и синдикатите обаче е "непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати".

"Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции", допълват организациите.

Според тях въпросната продажба на кредитите и ликвидационна, а не оздравителна процедура.

"Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по неусъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката", посочват от синдикалните и бизнес организации, цитирани от "Медиапул".