Лютви Местан обсъждал геополитически въпроси на срещата си с турския премиер Реджеп Тайп Ердоган преди време, която възбуди много коментари. 

"Срещата с Ердоган не е мистериозна, основният й знак е цивилизационен, натовски, партньорски. Това е знак за класическа партийна дипломация", обясни лидерът на ДПС пред Нова Тв.

Според него там и дума не е ставало по темата за гласовете на изселниците в Турция. 

"В тази среща трябва да се чете и още един знак – идеята чудесните политически отношения да се трансформират в по-активен търговски обмен. В силно очакване съм и останалите партии от политическия спектър да бъдат в активен диалог с Анкара", продължи Местан.

Според него нямало нищо необичайно в брой на откритите за изборите секции в Турция. "Борим се за всеки глас - от Лос Анджелис до Люле Бургас", обяви той. Митът за вота от Турция бил оборен на евроизборите (на тези избори може да се гласува само в страни членки на ЕС -б.р.), на които - припомни не без задоволство Местан - ДПС за малко да стане втора политическа сила.

Нищо необичайно нямало и в автобусите от Турция в Кърджали по изборите. Всеки ден в града идвали по толкова автобуса от съдената ни държава, но "този пътникопоток, заснет в навечерието на изборите, изглежда различно".

Местан отново повтори, че ДПС се готви да спечели около 500 хил. гласа. Този ръст от 100 хил. гласа - спрямо миналите избори- щял да дойде не от гласовете от Турция, а от щял да е по думите на Местан "политически", от посланията на ДПС. И както стана ясно - от ръст на ромския вот.

"Очаквам ръст на подкрепа и в нетрадиционни за Движението за права и свободи районни. Все повече етнически българи и роми да припознаят политиката на ДПС. При нас ромите водят листи. Ние поставихме ромската проблематика в центъра на политика. Спомнете си нашия предизборен клип –  в центъра им бяха малцинствените квартали".

След което лидерът на ДПС пак повтори, че е митологема, че неговата партия е етническа. Обърна се към политиците: "Не ме уличавайте мен и Движението за права и свободи за собствената си непригодност".

Да, кампанията е тиха, съгласи се Местан. (тази теза разви политологът Евгений Дайнов в статия за Клуб Z). Според него причината не била, че всичко е ясно и партиите се договарят помежду си и павят оферти към очаквания победител ГЕРБ.  "Кампанията е тиха, защото ги няма новите играчи, няма го новото, има криза на посланията",каза Местан. От ДПС правели изключение. "Правим известно изключение. Мнозинство на ценностите – това е нашият призив", обяви лидерът на движението.

Той отказа да обяви с кого ДПС иска и с кого не би участвало в коалиция.

"Страната се нуждае не просто от аритметическо мнозинство,  а от управление на  стабилно ценностно мнозинство, на управление с ясен евроатлантически профил".

"Няма как да се пишат в този профил крайнонационалистическите организации които поставят под съществуване натовските бази в страната. Ако в този сбор влиза и крайнонационалистически формации, ДПС ще откаже участие в такъв формат. Няма да дадем и 100 дена толеранс", каза още Местан.

"Ако всички партии се обединят, Движението за права и свободи може да бъде изолирано от управлението на страната. Но се съмняваме, че както е възможно без нас да се образува аритметическо мнозинство, че без нас е възможно стабилно ценностно мнозинство. Знаем цената на стабилизационната сигурност, обяви той.

За Делян Пеевски стана ясно, че не се е скрил, а е "нейде из Родопите, Пазарджик, води две листи".

Местан не отговори на въпроса дали не вижда конфликт на интереси във факта, че Пеевски пише закон за КТБ. "Трябва да стигнем до пълната истина за КТБ.  Международно юридическо лице да проведе до дъно едно разследване и когато се разкрие пълната истина, ще стане ясно кой се бои от нея.Този ход на ДПС не е тъсене на индулгенция, а търсене на прозрачност" Важен бил отговорът на въпроса: "Кой се бои от истината, върху кого тегне сянката на КТБ". Затова от ДПС още първия ден на 43-ото Народно събрание щели да внесат закона за КТБ.

Лидерът на ДПС излезе и с интерсно търкуване на забраната да се агитира на майчин език в кампанията. Последно той беше заснет от Нова тв как привества участниците в презиборен митинг в Долен Воден на турски. На въпрос дали ще си плати глобата, той обяви, че трябва да бъде глобен и Манфред Вебер (който се включи в кампанията на ГЕРБ). "Ще платя толкова глоби, колкото него. И той нарушава закона, защото не го прави на официален български език, а с преводач. Всичко това е в кавички", обясни все пак Местан. "Това беше и моето предложение – да се осигури и друг език, ако има превод. На наша страна са международните договори, тази битка не е битка за майчиния турски език, а за универсални права, той трябва да бъде реабилитиран", каза още лидерът на ДПС, за когото определянето на партията му като етническа е митологема.

Блиц въпросите

С колко пари живеете на месец? - Това е динамична величина. Има известна редукция на разходите ни, след като големият ми син завърши и работи като хирург. Малкият ми син завърши Американския колеж, там таксите са високи и вече е студент по медицина. Сега живеем с около 2000-2500 лв.

Карате ли кола и каква е тя? - Не карам кола, откакто имам сериозна охрана от НСО.

Защо имате охрана? – Ползвам сериозна охрана и това не е мое решението, не знам защо. Това е класифицирана информация

Кога излъгахте последно? – Аз "лъжа" периодически и семейството си като измислям нови дати, в които ще съм в състояние да им обръщам повече внимание

Определете с една дума партийните лидери:

Бойко Борисов – тежко изпитание е да се определя Борисов с една дума... Самобитен

Михаил Миков- уравновесен и отговорен председател на парламент и парламентарна група. Като председател на партия нямам наблюдения.

Радан Кънев – назидателен

Николай Бареков – амбициозен, турската дума е мераклия

Най-нереалистичмното обещание в тази кампания? – залят съм от нереалистични обещания

Колко струват дрехите по вас? – За това се грижи жена ми Ширин. за целите на това интервю я попитах - 1200 лв.

Най-доброто и най-лошото качество – много съм взискателен към себе си