Усилената кампания преди първичните избори в САЩ тече и десетимата кандидат-президенти, които успяха да се класират за третата порция дебати в средата на септември, кръстосват страната и общуват с избиратели на митинги.

Не по-маловажно е присъствието на потенциалните лидери на свободния свят в социалните мрежи. Не бива да забравяме, че в случая говорим за кандидат-президенти на Демократическата партия, която традиционно се бори за подкрепата на по-млад електорат.

Профилът в Twitter Behind 2020 ("Зад 2020") предлага уникален погглед над стратегиите, които кандидатите за временни жители на Белия дом упражняват, за да спечелят одобрението на избирателите.

"Поглед" в случая е правилната дума, защото става въпрос за кратки видеа, които се опитват да наложат определено впечатление за характера на главния персонаж. Политиките и програмните им предложения са подходящи за друг медиум.

В богатия набор от клипчета и снимки почти изцяло отсъства фаворитът в надпреварата Джо Байдън.

Това може би се дължи на обвиненията срещу бившия вицепрезидент за неприлично поведение - странните му раменни масажи и отърквания с няколко жени, които впоследствие споделиха, че са се почувствали омерзени.

Екипът на Байдън явно е решил да спести "лични" клипчета с участието на сенатора на Делауер и разчита на доброто впечатление от двойния му мандат като вицепрезидент при Обама и разпознаваемото му име.

Останалите кандидати не могат да си позволят този лукс.

Бето Орурк - американският мъж

Бившият член на Камарата на представителите на Тексас Бето Орурк залага на стереотипа за американски мъж, който обича две неща в живота - свободата и хамбургерите.

За друго име на "свободата" може да се приеме "независимостта". Иначе казано, "независимостта" да си свършиш належащата работа сам, без да разчиташ на чужда помощ, и да не се страхуваш да се "изцапаш".

Във видео от 11 август се вижда как Орурк сменя гумата на кола. 

 

 

На 23 август пък е заснет да пържи месо, което след това слага върху питки за хамбургери. Това едва ли ще помогне в борбата за вота на веганите, но не вярвам този факт да му развали съня.

 

 

На 8 юни Орурк също участва в 5-километрово бягане на фестивал по случай "Прайд" в Айова.

 

Бившият конгресмен завърши трети във възрастовата си група (на 46 години е).

Той оповести по недвусмислен начин подкрепата си за ЛГБТ обществото и отправи косвено предизвикателство срещу противниците си. 

На английски изразът "кандидатирам се за президент" се означава с running for president (на български буквално - "бягам за президент").

Много символично предвид факта, че в Айова се провежда първият вот на първичните избори.

Кори Букър - по малко от Обама и по малко от Борисов

Сенаторът на Ню Джърси Кори Букър залага на по-изчистен и прилежен имидж и маниери на поведение, чрез които много напомня на Барак Обама.

Във видео, публикувано на 28 юли (три дни преди да излезе на сцената за вторите дебати), бившият кмет на Нюарк обявява, че "никога не е пушил, никога не е пил алкохол", а за "порок" посочва, че обича да похапва "отвратително количество вегански бургери".

 

 

В друго видео той е заснет как похапва броколи. Показателно е, че на скрийншот се вижда, че "успокояващата го храна" са зеленчуците, докато повечето от останалите кандидати са посочили вредна храна - пържени картофи (Харис), уиски (Джилибранд) или чипс с гуакамоле (Уорън). 

 


Букър също публикува видеа от колата си "ала Бойко Борисов". В едно от тях благодари на свой избирател, който е изработил Pez диспенсъри с неговия образ.

 

Той също се заснема (отново като българския премиер) как води простодушни разговори с други участници на движението или минувачи.

 

 

Американецът обаче отсъпва на нашенеца по много важен показател - единият измежду двамата си е вадил хляба като шофьор.

В повечето случаи Букър не стои зад волана.

Очаквайте Част 2 - Борбата между "веселяците": сенаторът на Върмонт Бърни Сандърс и бизнесменът Андрю Янг.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".