Легендарната британска рок група Black Sabbath ще пусне нов албум и ще тръгне с него на прощално турне, заяви официално 65-годишният вокалист Ози Озбърн пред Metal Hammer. По думите му работата над безименната засега плоча започва през 2015 г. Очаква се продуцент да му бъде Рик Рубин, с когото бандата записа миналата година мегауспешния и пълен с железни хитове "13".

Ози не уточнява кои страни ще включва турнето. "Когато свършихме последния концерт от турнето това лято, веднага започнахме да обсъждаме идеята за нова тава. През цялото време ни питаха за това и се наложи да обещаем", пояснява мистър Озбърн.

Новият албум ще бъде 20-ти в дискографията на динозавърската група. Последната, 19-а плоча на Sabbath "13" излезе през юни 2013 г. и моментално се изкачи до върховете на британските и американските хит паради. За тазгодишното турне пък се появиха намеци, че може да е последно поради здравословни и възрастови проблеми, но наскоро излекувалият се рак китарист Тони Айоми опроверга категорично слуховете в социалните мрежи. От оригиналния състав, както и през тази година, ще отсъства само барабанистът Бил Уорд, който очевидно няма сили да трещи като едно време.

Напомняме, че Black Sabbath е създадена през 1968 г. и според експертите е оказала значително влияние в развитието на рока. Даже е спрягана за родоначалник на хеви метъла, но това не е така, защото бандата всъщност свири тежък блус и хард рок, опрян върху твърди рифове и интелигентни текстове. Общият тираж на продадените плочи на Black Sabbath до днес възлиза на над 100 милиона екземпляра.