Увеличението цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката Това каза пред Би Ти Ви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той обясни, че евентуалното увеличение на цената на тока ще покрие едва 1/5 или около 200 млн. лв. от текущия дефицит в НЕК от 900 млн. лв., който ще се натрупа през следващите 12 месеца. "Още 200 млн. лв. ще бъдат покрити от таксата "задължения към обществото", която се плаща от бизнеса. Така всеки участник в енергийния пазар ще поеме част от недостига в системата", обясни още Щонов. Останалите 500 млн. лв. щели да се компенсирант чрез подобряване ефективността на държавните дружества и предоговаряне на дългосрочните договори.

Щонов заяви, че няма да има поскъпване на тока всеки три месеца. Цената вероятно ще се актуализира веднъж годишно. Според него сега токът ще поскъпне с 9,8%. Крайното решение обаче е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тя трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес.

Министърът отказа да каже дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск, за да отложи решението си, но подчерта, че в последните години върху ДКЕВР е имало външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията.
Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. "Проблемите се дължат главно на недобро управление", заяви той и допълни, че злоупотребите и течовете на финансови средства са довели до кризата в енергетиката. Двата основни удара в системата на енергетиката дошли от включването в нея на американските централи през 2011 г. и прекомерното участие на ВЕИ сектора. Според Щонов още през 2005 г. е можело да се спре тази диспропорция и да се променят условията по тези договори.
"Предишното управление е заложило на хартия приход от продажба на въглеродни емисии в размер на 500 млн. лв. при ценовото решение от 1 юли 2013 г. Реално обаче тази сума не се е материализирала и в системата са постъпили не повече от 80 млн. лева", каза Щонов.