"Лицето" - само така Октай Енимехмедов назоваваше днес почетния председател на ДПС Ахмед Доган на делото пред Софийския апелативен съд. Младежът, който нападна лидера на 19 януари 2013 г. с газов пистолет, декларира, че по никакъв начин не е имал умисъл да го нарани.

Процесът стартира на втора инстанция, след като първата даде 3 и половина години затвор на Октай. Прокуратурата протестира факта, че Енимехмедов е осъден само по чл. 144  от НК за закана за убийство и продължава да настоява той да получи наказание по изключително тежкия чл. 116 - за опит за предумишлено убийство на длъжностно лице. Обвинението поиска нова балистична експертиза, но съдът прие, че направените такива в рамките на продължилото вече година и половина дело са били достатъчни.

Служебната защитничка на бургазлията пък пледира да се изискат и нови снимки от СДВР на инцидента в НДК, но това също ѝ бе отказано. Адвокат Борянка Аврамова каза, че от първия ден районната прокуратура не работи по събиране на обективни доказателства, а полага всички усилия подзащитният ѝ да бъде осъден като убиец.

Самият Енимехмедов на два пъти взе думата. Освен изказването, че не е имал умисъл да нарани политика, той подчерта, че съдът губи доверието на обществото с това, че Доган не е разпитан по делото. 

Той поиска да го пуснат от домашен арест и представи удостоверение, че е регистриран като независим кандидат за предстоящите избори.

"Това, че ме държите затворен, нарушава политическия баланс", заяви пред съдиите Октай.

Що се отнася до присъдата по същество, той помоли да бъде напълно оправдан.

Съдът прие, че това че от година и половина е под стража и после под домашен арест, не е в противоречие с европейските правила и не измени мярката му в по-лека. Магистратите обаче отчетоха, че няма как така да води кампания за кандидат-депутат и му позволиха да напуска дома си, считано от днес до деня на изборите - 5 октомври.

По същество САС ще се произнесе в едномесечен срок.