Президентът Росен Плевнелиев връчи днес ордени „Стара планина“ първа степен на Матиас Хьопфнер, посланик (2009-2014 г.) на Германия, и на Филип Отие, посланик (2010-2013) на Франция у нас.

Това съобщи агенция "Фокус".

Поне посланик Отие получи наградата си със закъснение. Обикновено тези ордени си връчват при заминаването от страната.

Предполага се обаче, че Хьопфнер и Отие разгневиха правителството на Пламен Орешарски, като подкрепиха протестиращите срещу него през лятото на 2013 г. Те дори разпространиха съвместна позиция. "Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. "Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”, писаха двамата посланици.

Протестиращите устроиха благодарствени шествия покрай посолствата на Франция и Германия.

Тогава стана ясно, че заминаващият си Филип Отие няма да получи "Стара планина". Външният министър Кристиан Вигенин се оправда, че е необходима преоценка на награждаването, тъй като ордените се раздавали на килограм.

За капак контрапротестиращи организираха няколко демонстрации срещу посланиците Хьопфнер и Отие пред сградите на оглавяваните от тях мисии. Активистката Нина Гергова дори обвини германския посланик, че нарушава световния мир и сигурност, както и хартите на ООН.