Служителите на TV7 и NEWS7 излязоха днес на мълчалив протест пред Съдебната палата с лепенки на устата.

 


Протестът е срещу натиска върху телевизиите чрез запориране на сметките им от страна на синдика Панайот Велков, обясняват от медиите. Целта била те да бъдат фалирани.

Оттам съобщиха, че по-рано днес изпълнителният директор Емил Кошлуков е сезирал Висшия съдебен съвет (ВСС) за грубите злоупотреби на привременния синдик. Сигнали са изпратени и до правосъдния министър, омбудсмана и Съвета за електронни медии (СЕМ).

Двете телевизии са в перманентна криза след като КТБ на Цветан Василев беше затворена. Малко след това те по спешност прекратиха взаимоотнешенията си с всички външи продукции и обявиха фалит. Миналата седмица от двете медии излязоха със специална декларация.

Ръководството на TV7 и NEWS7 излезе с декларация по повод безпрецендетния натиск, който цели ликвидирането на медиите. Ръководството заявява, че е в невъзможност да плати заплатите на служителите си за месец август заради запорираните сметки на медиите от временния синдик.

Това, което виждам, е опит телевизията да бъде смачкана и свалена от ефир. Екипът вече втори месец не е получавал пари. Всеки наш опит да платим заплатите буквално на следващия ден среща реакция - появява се нов запор, ново искане за спиране на сметките, безумни претенции. Т. нар. синдик назначи охранители да пазят телевизията, които предявяват иск за 1 млн. лв. и казват, че ги дължим на фирмата им. За какво, питам аз, Обама ли охраняваме? Искаме да чуем ясната позиция на закона!, заяви тогава изпълнителният директор Емил Кошлуков.

В същото време Бареков има претенции да получи 4,5 млн. лв. от телевизиите ТВ 7 и Нюз 7 и твърди, че това е причината служители в "Ноу фрейм медия" да не са получавали заплати. 

Пред Клуб Z изпълнителният директор на ТВ 7 Емил Кошлуков отрече телевизията да дължи пари на лидера на ББЦ.

Бареков твърди, че към 30 юни т.г. с приключването на пролетния тв сезон "Ноу фрейм медия" ЕАД има да получава 3 млн. лв. без ДДС от "ТВ СЕДЕМ" ЕАД и 1,5 млн. лв. без ДДС от "БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ" ЕАД (собственик на Нюз 7). Парите се дължали на база на договор, по който "Ноу фрейм" е продуцент. 

В края на миналата седмица пред офиса на новия политик протестираха бивщи негови служители с искане да им изплати пари, които са изработили.