Близо една трета от средствата, отпуснати на МВнР, за да организира вота в чужбина, ще отидат за командироване на служители, които трябва да попълнят състава на секционните избирателни комисии (СИК). Това стана ясно днес при отчета на министерството. Според план-сметката, одобрена първоначално от служебното правителство, МВнР разполагаше с 1,2 млн. лв. за вота. Заради рекордния брой секционни комисии обаче ведомството поиска още близо 700 000 лв. допълнително, като към днешна дата според изчисленията ще са необходими точно 1 876 861 лв.

От МВнР представиха данни, според които за всички 428 секции зад граница са необходими 2140 души за членове. По закон партиите могат да излъчат свои представители. Те ще изпратят едва 600 души. Не ги пращат от България, а използват предимно лица от местните общности. Всички останали бройки ще се попълват от МВнР, както и от други държавни ведомства, в това число президентството и МС. 970 души са излъчени от българските общности зад граница.  Реално командированите от България са 151 от централното управление на Външно и 237 от останалите министерства. 162 души понастоящем работят в дипломатическите ни представителства.

По отношение на прословутата секция в полското градче Ленкнница, където на евровота се оказа, че от 231 гласували 231 са предпочели ДПС и фактът, че председател на СИК там отново ще бъде Сашо Хаджиев, който бе едновремено и шеф на комисията, и наблюдател от организация, свързана с ДПС, от МВнР обясниха, че той е бил "настоятелно предложен" за втори мандат от българската общност в градчето. На въпрос защо представителят на Външно министерство във въпросната секция по време на евровота не е отбелязал, че има някаква нередност в съответната графа в протокола от МВнР обясниха, че той е бил питан, но е отговорил, че в действителност не е забелязал нередности. Ако е имало такива, то те са били извън секцията, което не влизало в правомощията му.

На този вот се очаква и резултатите от чужбина да пристигнат по-бързо, тъй като протоколите от СИК ще имат по-малко грешки. Причината е, че Външно министерство е помолило ЦИК да се възползва от възможностите на електронните протоколи. В тях при нанасяне на грешни числа и при погрешно изчисление съответното поле свети в червено. Това дава възможност на членовете на СИК да хванат още в началото евентуална грешка, преди да попълнят хартиения протокол, а не както беше досега грешките да се хващат на по-високи нива и протоколите да се връщат за корекции.