Филипинското Национално бюро за разследване (НБР) иззе от дома на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос не по-малко от 15 шедьовъра на световната живопис, вероятно купени с държавни средства.

Сред "арестуваните" платна са "Натюрморт" на Пол Гоген, "Портрет на маркиза Санта Круз" на Франсиско Гоя, "Мадоната с младенеца" на Микеланджело Буанароти, "Лежаща жена VI" на Пабло Пикасо и т. н. Точната стойност на картините не е известна засега.

По данни на портала GMA News, обискът в дома на диктатора в Сан Хуан сити, в който живее 85-годишната му вдовица Имелда Маркос, продължил над 8 часа. Отначало съдът издал заповед за "арест" на 8 платна, рисувани от европейски живописци и придобити с държавни средства. В процеса на обиска обаче била открита тайна стая, пълна с произведения на изкуството от колекцията на семейство Маркос.

Сред другите трофеи на НБР са картини на Пиер Бонар, "Ваза с червени хризантеми" на Бернар Бюфе, "Изгрев" на Хуан Миро и "Градината Кю" на Камий Писаро. Всички иззети предмети са изпратени под охрана в Централната банка на Филипините.

Фердинанд Маркос (1917-1989) беше президент на страната от 1965 г. в продължение на 21 години. 15 от тях във Филипините бе наложено военно положение. След масови народни вълнения през февруари 1986 г. Маркос избяга в САЩ, където умря през 1989 г. По оценка на експерти по време на управлението си експрезидентът, семейството и приближените му са присвоили около $10 милиарда държавни средства. Страната успя да си върне част от тях, но все още на сметките на сем. Маркос се водят около $6,5 милиарда.