Националният омбудсман Мая Манолова подава оставка от поста и се включва в надпреварата за кметския пост в София. Решението си Манолова обяви в деня, в който и настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова съобщи, че ще се бори за нов пореден мандат. 

"Честно казано, предвид агресията на която сме подложени аз и моите колеги пред последните седмици и месеци, си мислех дали не е добре да си подготвя оставката, да напиша на нея дата 5 ноември, независимо дали ще бъда избрана за кмет или не, да я подам тогава, за да имам някаква защита от международните институции, ако нещата продължават да са толкова груби, колкото са в момента“, каза Манолова в понеделник вечер след среща с граждани в София. 

„Но след това реших, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който да иска да поведе гражданите, трябва да бъде смел и трябва да дава личен пример. Така че нямам нужда от застраховки“, добави тя.

Ще бъде сформиран инициативен комитет за издигането на независимата гражданска кандидатура на Мая Манолова за кмет на София.

От 6 септември екипът й започва да събира подписи за включването на кандидатурата на Мая Манолова в надпреварата. В цялата страна се очаква да бъдат създадени граждански инициативи "Промяна за София и България", които е възможно след местните избори да се влеят в нова партия.

В София инициативният комитет, който ще застане зад Мая Манолова ще бъде оглавен от правозащитник. И в него няма да има представители на БСП. Според неофициална информация Манолова ще участва само като кандидат за кмет без листа с общински съветници. Очаква се обаче на 11 септември БСП да подкрепи кандидатурата й. Преди да заеме поста на национален омбудмсман Мая Манолова беше дългогоди депутат от БСП.