Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри нова актуализация на бюджета на здравната каса. Представителните организации на работодателите и на работниците и служителите подкрепиха внесения за съгласуване Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на касата за 2014 година. Те обаче остро разкритикуваха ситуацията в здравеопазването, като подчертаха, че разходите за здраве са нараснали двойно за последните 5 години, а качеството на услугата остава същото.

С новата актуализация 100 млн. лв. от банковата сметка на НЗОК се прехвърлят за здравноосигурителни плащания, съобщи БГНЕС. 50 млн. лв. от средствата ще отидат за болнична помощ, 25 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв. ще бъдат разпределени за онколекарства, а 10 млн. лв. ще са за медицински изделия.

"Не бе направена промяна в нормативната уредба на НЗОК. Тя не може да въведе никаква финансова дисциплина, защото е с орязани права", каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова по време на обсъждането.

Тодорова допълни, че тези 100 млн. лв. трябва задължително да бъдат вкарани в бюджета на НЗОК за тази година, защото в противен случай ще натежат задълженията през 2015 година.