България няма да премахне оградата по границата с Турция макар тя да е временна.

Това заяви днес служеблният външен министър Даниел Митов при откриването на кръгла маса „Перспективи пред българската външна политика: рискове и предизвикателства”. Форумът е организиран от Института за дясна политика и клуб „Конрад Аденауер“.

"Това, че сме казали, че граничното съоръжение има временен характер, не означава, че ще го махаме. Тук изцяло следваме политиката на предшествениците ни от правителството на Пламен Орешйарски", изтъкна Смилов. Според него това е възможност да контролираме добре тази част на границата.

Сред най-големите заплахи за България днес е джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), каза още Митов. Тя е заплаха за цялата трансатлантическа общност и Бългжария е част от усилията на тази общност за справяне с опасността. Най-лошото е, че в редовете на ИД се бият граждани на страни от ЕС, САЩ, Канада и други.

"Искрено се надявам, че след изборите ще бъде прието законодателство, което да криминализира участието на български граждани в тази групировка", каза дипломат номер 1.

Според него кризите в Украйна и Близкия изток са повод за поредно препотвърждаване на европейската и транасатлантическата ориентация на страната ни.

Външната политика е един от секроти, в които, за разлика от други сфери, е бил постигнат консенсус, особено по въпроса за членството в НАТО и ЕС. България обаче е заобиколена от страни, които не са успели или дори не са искали да си поставят тази цел като геополитически приоритет.