Новият парламентарен сезон започва днес -  с обръщение на президента Румен Радев към Народното събрание. Това стана ясно във вторник, след като парламентът обяви проекта си за дневен ред на първата пленарна седмица от есенната сесия. Държавният глава ще се обърне към нацията от трибуната точно в 9,10 ч по план. 

По традиция на старта на сезона се очаква лидерите на парламентарните групи да излязат с декларации, заявка за приоритети и вероятно за предстоящите местни избори. Този път ДПС ще има право на думата преди "Обединени патриоти". Причината е, че парламентарната им група вече е по-малобройна от тази на движението - заради изключването на лидера на "Атака" Волен Сидеров и съпартийците му Десислав Чуколов и Павел Шопов от обединението. Ще е интересно как ще се развият и отношенията сред "патриотите" в новия сезон, както и как те ще повлияят на отношенията с ГЕРБ в рамките на управляващата коалиция..

 

В дневния ред се очаква да е и гласуването на две оставки. Първата стана известна във вторник - избраната с таен вот за омбудсман пред 2015 г. Мая Манолова депозира отказа си от поста. В мотивите за оставката ѝ, внесена в НС, не присъства това, че реши да се кандидатира за кмет на София. 

 
Оказа се, че оставка е подал и депутатът от "БСП за България" Иван Генов. Тя със сигурност ще бъде одобрена още днес. Името на бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" по време на парламентарната ваканция се появи покрай проверката на кандидатите, заявили желание за участие в строежа на АЕЦ "Белене". Това се разбра, когато от Министерството на енергетиката огласиха подадените оферти за стратегически инвеститори, миноритарни участници и кандидати да доставят оборудване. Генов е бил в Съвета на директорите на дъщерна фирма на компанията "ИПК и УП Бългалия" ЕООД. Последната участва с искане да бъде посочена за стратегически инвеститор.
 
Клуб Z потърси депутата от левицата за подробности за мотивите му да се оттегли, но не успя да го открие по телефона.
 
 
Като първа точка в проекта за законодателната работа за седмицата е поставено предложение на "Обединени патриоти", с което да се приравни данъчния статут на родителите с този на осиновителите.
 
От БСП  още предния ден направиха заявка, че ще настояват чисто новия им законопроект за промени в НПК, с които да отпадне възможността за съкратено съдебно производство при дела за умишлено убийство или нанасяне на телесна повреда. Няма и денонощие по-късно законопроект с абсолютно същото съдържание бе внесено и от депутати от "патриотите", показа справка в деловодството на НС. 
 
 
Президентът ще присъства, макар и задочно, още веднъж в парламентарната седмица. Днес в ресорната комисия, а до края на седмицата и залата се очакват дебатите и гласуването на ветото на държавния глава върху последните промени в Закона за военното разузнаване. С тях от ГЕРБ иска да върне възможността начело на служба "Военна информация" да може да бъде и цивилен гражданин, а не само висш военен. Преди няколко години от ГЕРБ направиха точно обратната поправка - с цел тогавашният шеф на службата, бивш депутат от десницата и бивш служебен вътрешен министър Йордан Бакалов вече да не отговаря на условията за поста по закон. Тъй като е цивилен. 

 

Пак днес, но следобед, предстои заседание на временната анкетна комисия, която разследва безпрецедентния теч на данни от НАП. 
Първата пленарна седмица всъщност ще е двудневна - заради Деня на Съединението, който е в петък, 6 септември.