"Историческа новина!" След повече от две десетилетия спорове чия точно собственост е, държавата прехвърли храм-паметник "Свети Александър Невски" на Българската православна църква (БПЦ).

За да съобщи официално за взетото решение и за да изчете благодарственото писмо от патриарх Неофит, след заседанието на Министерския съвет на брифинг в официалната Гранитна зала слезе лично служебният премиер проф. Георги Близнашки.

"Това е историческа новина! Държавата и църквата си подават ръка, за да вървят заедно напред!", обяви Близнашки.

И разказа как служебният кабинет е стигнал до това историческо решение: прилагайки римския принцип, че ничията собственост е държавна собственост.

Светият синод на свой ред е решил да върне малко от жеста на държавата - предоставяйки й правото за 25 години да ползва "Криптата", в която е обособен музеят на раннохристиянското и византийско изкуство. По време на преговорите от БПЦ обявили, че възнамеряват да правят там богослужения, но след решението на кабинета днес, се отказали.

Правото за ползване е безвъзмездно и е учредено в полза на Министерство на културата. То обаче е за едва 25 години, защото такъв бил максималният срок, записан в устава на БПЦ.

"25 години не са малък срок, 25 години продължава българският преход", посочи служебният премиер и допълни, че има уверението на Синода, че този срок ще бъде удължван след изтичане.

Това намерение е записано и в благодарственото писмо на главата на БПЦ Неофит, което Близнашки изчете в залата, а после то бе разпространено и от пресцентъра на Министерския съвет.

В него се посочва, че премиерът и министрите са проявили "държавническо чувство" по отношение на "едно ноторно известно фактическо положение" (че катедралата е собственост на Светия Синод, б.а.).

Патриарх Неофит уверява още, че няма да настъпи никаква промяна в предназначението и ползването на сградата. 

"Уверяваме ви, че решението, което ще вземете, ще бъде приветствано от милиони българи, а имената на министрите, взели това решение, ще останат в историята на Българската православна църква като имена на достойни жени и мъже, изпълнили един висок нравствен и граждански дълг", пише още главата на БПЦ до Близнашки.

Официалната церемония по връчването на акта за собственост ще бъде връчана в същата тази тържествена Гранитна зала в Министерския съвет другата седмица като се очаква лично патриархът да присъства.

Ето как след преговори, продължили две десетилетия, храм-паметник " Свети Александър Невски" отиде при църквата за един ден.